Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.05.2019 11:20:06

Wren-Lewis: Minimální mzda ukazuje, jak (ne)spolehlivá věda je ekonomie


Můžeme ekonomii vůbec považovat za vědu? Podle některých lidí je odpověď záporná a profesor ekonomie na Oxfordu Simon Wren-Lewis se domnívá, že dobrým testem je otázka minimální mzdy. Skutečná věda totiž disponuje dobrými teoriemi a je schopná je měnit v případě, že data začnou ukazovat na jejich slabosti. Jak je tomu v případě minimální mzdy?

„Základní ekonomická teorie říká, že pokud nastavíte mzdy nad jejich tržní úroveň, zaměstnanost klesne,“ píše Wren-Lewis na stránkách VoxEU. Dodává však, že řada studií ukazuje, že zaměstnanost na zavedení minimální mzdy nereaguje a podobně tomu je v případě, kdy se tato mzda zvedá. Celkový obrázek tedy není jasný a ukazuje na častý rys ekonomie a jiných sociálních věd: Studie nemusí přinášet jasné výsledky a je možno najít studie, které si svými závěry odporují.

Wren-Lewis se kloní k názoru, že mírné zvyšování minimální mzdy nemá na zaměstnanost skutečně žádný dopad. Ani zdaleka tu ale nepanuje shoda, což ukazují následující dva grafy. V prvním z nich vidíme odpovědi z průzkumu, který byl proveden mezi ekonomy, na následující otázku: Pokud se bude federální minimální mzda do roku 2020 zvyšovat na 15 dolarů za hodinu, zaměstnanost u lidí s nejnižšími mzdami bude výrazně nižší než v případě, kdyby se mzda nezvyšovala. Ve sloupcích jsou podíly odpovědí od jednoznačného souhlasu až po jednoznačný nesouhlas a „bez názoru“. Druhý graf váží odpovědi mírou přesvědčení dotazovaných:




Podle obou měřítek si je většina ekonomů ohledně dopadu minimální mzdy na zaměstnanost nejistá. Souhlasný i nesouhlasný postoj se zmíněným tvrzením pak zastává přibližně stejný počet ekonomů.

Nejednoznačně vyznívají i průzkumy prováděné ve Velké Británii, zatímco „většina německých ekonomů se staví proti minimální mzdě“. „Někteří ekonomové v této situaci učinili to, co by vědci dělat měli, a přišli s alternativními teoriemi. Ty se pokouší vysvětlit, proč minimální mzda nesnižuje nezaměstnanost,“ píše profesor. A poukazuje na skutečnost, že základní chybou by bylo „držet se teorií i přesto, že důkazy hovoří proti nim“. Té se podle jeho názoru nedopouští jen ekonomové, ale i zástupci jiných vědních disciplín. Druhou chybou je pak podlehnout vlivu ideologie tam, kde by měl dominovat čistě vědecký názor. V tomto ohledu „ekonomie není exaktní vědou“, uzavírá profesor.

Zdroj: VoxEU


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688