Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  15.05.2019 09:09:13

Český růst HDP zvolní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dubnové maloobchodní tržby ve Spojených státech zkorigují svůj excelentní březnový růst a ukáží pouze mírný nárůst. Stát by za ním měly především vyšší ceny pohonných hmot. Růst HDP v eurozóně bude zřejmě potvrzen na úrovni 0,4 % q/q. Stejnou dynamiku vykáže i česká ekonomika. Regionální partneři Polsko a Maďarsko by měly být v tomto ohledu úspěšnější.

Americký maloobchod ubere na tempu

Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v dubnu vrátí k umírněnějšímu růstu. Po březnových nečekaných 1,6 % m/m by měly stoupnout o 0,3 % m/m. Přírůstku dosáhly především díky vyšším cenám pohonných hmot. V kontrolní skupině, která přímo vstupuje do HDP, by prodeje měly přidat 0,4 % m/m.

V eurozóně nás čeká druhé čtení HDP za Q1 19. To bude zřejmě potvrzeno na úrovni 0,4 % q/q. Vzhledem k tomu, že růst HDP Německa dnes mírně zaostal za naším očekáváním, revize HDP směrem nahoru se již jeví jako nepravděpodobná. Zamíchat kartami by mohlo ještě obtížně predikovatelné Irsko. Struktura růstu bude oznámena až 6. června. Předpokládáme však, že hlavním tahounem růstu byla spotřeba domácností, silné byly zřejmě i investice. Za celý letošní rok očekáváme růst HDP na úrovni 1,3 % y/y.

Německý HDP dopadl dle očekávání

Růst německého HDP dosáhl v Q1 úrovně 0,4 % q/q. V meziročním srovnání pak ekonomika přidala 0,6 %. Růst podle našeho názoru táhla především spotřeba domácností a investice v oblasti stavebnictví. Za celý letošní rok tak dynamika německého HDP zřejmě nepřekročí úroveň 1 % (0,8 % y/y)

Euru se pesimistická nálada německých investorů nelíbila

Německý květnový ZEW index ve složce očekávání zklamal. Počet pesimistů opět převážil nad optimisty a index se ve výhledu na šest měsíců opět propadl do záporu. Euro tak v průběhu dne ztratilo 0,1 % a posunulo se na úroveň 1,121 USD/EUR.   

Český růst HDP zvolní

V České republice, Polsku a Maďarsku bude dnes zveřejněna dynamika HDP za Q1 19. Závěrečné čtvrtletí loňského roku překvapilo mimořádně silným růstem (0,8 % q/q), který se ale podle naší prognózy nebude v prvním kvartále opakovat. Náš odhad počítá s růstem o 0,4 % q/q a 2,5 % y/y. Více naleznete v našich měsíčních prognózách na http://bit.ly/2ZZ3YNs.

Růst HDP bude zveřejněn i v Polsku. Tamní ekonomika by podle naší prognózy měla přidat 1,1 % q/q a v meziročním srovnání zvolnit ze 4,9 % v Q4 18 na 4,5 % v Q1 19. Hlavním tahounem růstu by měla být soukromá spotřeba a růst investic. Čisté exporty budou růst brzdit. 

Polská centrální banka ponechá dnes úrokové sazby beze změny na úrovni 1,5 %. Nic na tom nezmění ani dnes zveřejněný finální výsledek dubnové inflace. Ta nečekaně stoupla z březnových 1,7 % na 2,2 % y/y, především v důsledku růstu cen potravin a pohonných hmot. Ani to ale zřejmě nepřesvědčí polskou centrální banku, aby změnila svoji holubičí rétoriku. Stále tak počítáme s tím, že úrokové sazby zůstanou v letošním roce v Polsku beze změny.

Na silnější úrovně se koruně moc nechce

Kurz koruny včera mírně, ale opravdu jen mírně, posiloval. Za celý den si domácí měna připsala asi dva haléře, když se posunula na úroveň 25,76 CZK/EUR. Vzhledem k bídnému výsledku běžného účtu lze vlastně za úspěch považovat i to. Ten dosáhl přebytku pouze 0,2 mld. CZK, když trh počítal s 20 mld. CZK. Za výrazně horším výsledkem stál odliv dividend. Více informací zde http://bit.ly/2Q1ziqo.

Polský zlotý i maďarský forint oslabily shodně o 0,1 %. Polský zlotý na 4,31 PLN/EUR, maďarský forint na 324,4 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688