Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  15.05.2019 09:09:10

Akciové trhy korigují část předchozích ztrát (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kofola ČeskoSlovensko představí dnes odpoledne výsledky hospodaření za Q1 19.

Textilka PFNonwovens představí zítra ráno výsledky hospodaření za Q1 19.

Evropské akcie by po otevření trhů mohly mít tendenci k mírnému růstu.

Ve Spojených státech budou dnes zveřejněny důležité maloobchodní tržby a průmyslová výroba. V Evropě na sebe strhne pozornost HDP za eurozónu jako celek. Ráno byl publikován již údaj za Německo, který ukázal na růst tamní ekonomiky o 0,4 % q/q, což naplnilo očekávání trhu.  

Výsledky hospodaření dnes v USA prezentují Cisco Systems nebo Macy‘s. V Evropě je list reportujících firem nabitější. Čísla oznámí například RWE, Raiffeisen Bank, Credit Agricole nebo ABN Amro.

Obchodování na zámořských trzích

Komentáře amerického prezidenta Donalda Trumpa opět hýbou akciovými trhy. Po ostrých slovech směrem k Číně včera investory a obchodníky ujišťoval, že chce dosáhnout s jejími zástupci obchodní dohody. Na základě toho akcie část předchozích zpráv korigovaly. Všechny tři hlavní indexy si polepšily. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 posílily o 0,8 %, technologický Nasdaq přidal dokonce 1,1 %. V rámci širšího S&P 500 se dařilo všem sektorům s výjimkou utilit, které v průběhu včerejší seance přišly o 0,9 %.

Převaha nákupních příkazů byla patrná i v asijsko-pacifickém regionu. Většina indexů si připisuje zisky. Paradoxně ale zejména čínské akcie reagují pozitivně i na zveřejněné statistiky o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách, které zaostaly za očekáváním. Důvodem jsou spekulace investorů o dalších možných opatřeních na podporu ekonomiky. Regionální index MSCI Asia Pacific si připisuje zisky přes půl procenta.

Kofola ČeskoSlovensko

Společnost Kofola dnes po uzavření trhu představí své hospodářské výsledky za první kvartál. Z dlouhodobého pohledu sezónnosti patří první čtvrtletí k nejméně úspěšným obdobím roku. Za poslední čtyři roky připadá na Q1 přibližně 19 % celoročních tržeb. Na základě našeho modelu předpokládáme, že výsledky Kofoly za první kvartál pozitivně ovlivní hned několik faktorů. Tím prvním jsou meziročně nižší ceny cukru, kde od listopadu 2018 jeho cena osciluje kolem 330 USD za tunu, zatímco ve srovnatelném období loňského roku se ceny pohybovaly mezi 350 až 400 USD za tunu. Druhým pozitivním vlivem je vývoj cen ropy. Za první tři měsíce letošního roku se cena ropy Brent pohybovala mezi 55 až 68 USD za barel, kdežto v loňském roce to ve stejném období bylo 63 až 70 USD za barel. První čtvrtletí letošního roku je navíc posledním obdobím, kdy se ve výsledcích skupiny Kofola bude vyskytovat problematické HOOP Polska. Tato firma byla k 18. březnu prodána společnosti ZMB Capital a od té chvíle již není součástí konsolidačního celku Kofoly.

Meziročně by mělo dojít k mírnému růstu tržeb o 1,1 % na 1450,0 mil. CZK. Díky nižším cenám vstupních komodit by mělo dojít ke zlepšení ziskovosti firmy, když očekáváme EBITDA ve výši 100,0 mil. CZK, neboli o 2,8 % meziročně výše. Komentář k odhadům je k dispozici na našich webových stránkách http://bit.ly/Kofola_1Q19preCZ.

PFNonwovens

Textilka PFNonwovens zítra ráno představí své hospodářské výsledky za první kvartál. Celková produkce by dle našich odhadů neměla oproti loňskému prvnímu kvartálu doznat příliš velkých změn. Očekáváme ji na úrovni 27,1 tis. tun. Meziročně vyšší ceny polymerů by tak měly být hlavním faktorem růstu celkových tržeb a zvýšit je o 8 % na 1,58 mld. CZK. Přenosový mechanismus cen by měl působit na výsledky pozitivně. Čekáme nárůst mzdových nákladů, který by měl být mírněn pozitivním efektem z přecenění opčního akciového programu. EBITDA by měla dle našich odhadů dosáhnout 351 mil. CZK. Úrokové náklady by měly meziročně klesnout o více jak 30 %, když ve Q4 18 byla splacena emise dluhopisů v nominální hodnotě 2,3 mld. CZK. Na úrovni kurzových ztrát a zisků očekáváme +25 mil. CZK, zatímco ve Q1 18 vykázala textilka ztrátu ve výši 32 mil. CZK. Úroveň čistého zisku by tak měla doznat meziročně výrazné změny, když jej očekáváme ve výši 180 mil. CZK oproti 108 mil. CZK v prvním čtvrtletí 2018. Z pohledu dalšího vývoje firmy bude důležité, zda se daří postupně naplňovat harmonogram investic. Podle posledních zpráv by se měl v druhém kvartále letošního roku rozjet závod v Jihoafrické republice. Ve Q3 19 by pak měla zahájit výrobu dvanáctá linka v České republice. Plný dopad do výsledků hospodaření tak bude patrný až od roku 2020. Komentář je dostupný na našich webových stránkách http://bit.ly/PEGAS_Q119pre.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.08.2019Akcie zkorigovaly předchozí zisky (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688