Sucho a počasí: Cibule je rekordně drahá. Kilo na mnoha místech stojí až 40 korun
Cibule je nejdražší ve své historii. Kilogram, v řadě obchodů, koupíte za 40 korun. To je jednou tolik než vloni ve stejnou dobu. Podle zelinářů je to loňskou neúrodou, suchem a tím, že ubývají zásoby z tuzemské produkce. Nižší ceny by mohly přijít až se sklizní, tedy nejdříve v červnu.
Každý Čech ročně spotřebuje deset kilogramů cibule. Jako základ pro vaření je prakticky nenahraditelná. Teď je nejdražší v historii. “Cibule zdražila za poslední rok o sto procent,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.
Tady vidíte, jak cena cibule během posledního roku stoupala. Zatímco loni touto dobou jsme za kilogram zaplatili dvanáct korun, teď v květnu je to dvakrát tolik. Nejvíce začala zdražovat na začátku roku.
Reportéři televize Nova vyrazili do obchodů, aby zjistili více. V jednom z nich vyjde kilo cibule na 36 korun a 90 haléřů. “Kdysi stála cibule dvě koruny za kilo, to by musel být člověk sprostý,“ okomentoval jeden ze zákazníků.
Důvod prudkého zdražení? Loňské sucho. Kvůli němu produkce zeleniny v Česku klesla o deset procent. Čtyřicet procent prodané cibule pochází z tuzemska, zbytek se musí dovážet. A to hlavně v zimních měsících, kdy zásoby cibule z českých skladů mizí.
“Pokles nastal v celé Evropě, nejvíce v Polsku a Nizozemí, kde jsou plochy bez závlah,“ uvedl předseda zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.
“To sucho se na produkci dost podepsalo, a pokud nejsou zásoby a cibule se musí dovážet, tak se to projevilo i na ceně,“ prohlásil majitel farmy Jistebník Petr Neuvirt.
Podle farmářů jsou ale ceny v supermarketech přemrštěné. V Česku také chybí sklady, kde by se cibule mohla přes zimu uchovávat.
“U farmářů jde cibule nakupovat levněji, asi za 40 procent ceny, která je dnes v supermarketech,“ srovnal Petr Klečka z Farmy Bartošovice.
“Je třeba odejít ze supermarketů a vrátit se k farmářům, kde jsou zdravé, chutné a čisté potraviny, navíc i levné,“ myslí si jedna ze zákaznic.
Extrémní ceny cibule už pociťují kromě domácností také stravovací zařízení. Restauratéři ale zatím se zdražováním jídel vyčkávají. “Denně spotřebujeme 25 kilogramů cibule. To je měsíčně v rozdílu 20 tisíc, což je plat pro jednoho zaměstnance,“ spočítal majitel jídelny Milan Babor.
Cibule by měla zlevňovat až s novou úrodou. Pěstitelé ji očekávají nejdříve v červnu. Ceny by se pak měly do normálu dostat během léta.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Prezentace
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz