Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  14.05.2019 16:23:33

Trump má kromě Číny zaměřeno i na další země

Celní přestřelka mezi dvěma největšími ekonomikami eskaluje a obchodní války jsou opět téma, které investory zajímá především. Trump hrozí dalšími cly a do volebroce 2020 pravděpodobně nenechá nit suchou ani dalších svých obchodních spojencích. Na druhou stranu si musí zabezpečit přízeň svých voličů, kterou zajistí stabilní ekonomický růst a silný trh práce. Celkovou náladu konec konců odráží akciový trh a ten naznačil, že mu aktuální obchodní napětí příliš nevyhovuje.

Obr. Četnost vyhledávání slova obchodní války „trade war“ od začátku roku na Google.com

Donald Trump dostál svému slibu a koncem minulého týdne Spojené státy zvýšily cla na čínské dovozy ve výši 200 mld. dolarů z 10% na 25%. Americká administrativa se již formálně připravuje zavést cla na zbylé dovozy ve výši 300 mld. dolarů, ačkoliv Trump dříve řekl, že o takovém kroku zatím nerozhodl. Nejzazší termín pro zavedení cel na zmíněný objem dovozů je až 24. června, to dává prostor k obchodnímu jednání před plánovaným summitem G20, kde budou přítomni oba prezidenti. Čína již začátkem týdne reagovala vlastním protiopatřením ve formě zvýšení cel z 10 na 25% na americké dovozy ve výši 60 mld. dolarů. Spojené státy se tak snaží vyvíjet tlak na Čínu, která však jen tak neustoupí a neuzavře dohodu, která by byla výhodná pouze pro Spojené státy.

Spojené státy však od vstupu Donalda Trumpa do funkce prezidenta vedou obchodní války hned na několika frontách a snaží se tak bojovat s podle něj neférovými obchodními praktikami, které stojí za ohromným obchodním deficitem země. V žaludku Trumpovi leží ještě Kanada, Mexiko, EU nebo Japonsko. V průběhu minulého roku se mluvilo i o dalších státech, na které však Trump plošně uvalil cla na dovoz ocele a hliníku, nicméně dále situace neeskalovala. Obchodní vztahy s několika zeměmi se tak Trump snaží vyřešit po svém a získat na svou stranu další voliče před volbamiroce 2020.

Kanada a Mexiko

Na již zmíněná cla na dovoz ocele a hliníku udělily Spojené státy některým zemím výjimku. Mezi ty i přes dosažení jakési dohody nespadá Kanada a Mexiko. Původní smlouvu NAFTA nahradila USMCA, kterou následně podepsali lídři všech tří zemí. Novou dohodu však ještě musí schválit americký kongres, a kdy o ní bude hlasovat, zatím není jasné. Trumpova administrativa a vlády Mexika a Kanady tlačí na ratifikaci dohody do konce letošního léta. Obě země reagovaly na cla na hliník a ocel vlastním protiopatřením v podobě cel na některé americké dovozy a údajně uvažují nad zvýšením tlaku na Spojené státy, aby zrušily cla na kovy. Trump prozatím nad zrušením cel neuvažuje. Situace by však nemusela dále eskalovat, pokud dohoda projde kongresem a dojde ke zrušení již zmíněných cel.

EU

Trump se již několikrát během minulého roku opřel do Evropské unie kvůli neférovému obchodu a výraznému obchodnímu přebytku, který má právě s USA. Americký prezident by se měl do 18. května rozhodnout zda bude chtít zavést cla na dovoz evropských automobilů v hodnotě 53 mld. dolarů. Podle evropské komisařky pro obchod Malmstromové by americká administrativa mohla rozhodnutí kvůli sporu s Čínou odložit. EU již reagovala na cla na ocel a hliník vlastními cly na americké produkty ve výši 2,4 mld. dolarů a v případě eskalace konfliktu je připravena zavést další cla. Vše doplňuje nedávný spor o nelegálních subvencích EU pro společnost Airbus v závislosti, na kterém USA pohrozily cly na některé evropské dovozy. Obchodní spor s evropským blokem může zintenzívnět právě po dosažení dohody s Čínou, EU však v minulosti vyjádřila ochotu snížit cla na dovozy amerických automobilů.

Japonsko

Spojené státy by také chtěly dosáhnout obchodní dohody s Japonskem poté, co v roce 2017 vystoupily z Transpacifického partnerství (TPP). Trumpovi se zde nelíbí japonské automobily, které jsou v USA velmi populární díky nízké ceně, praktičnosti a účinnosti. Americká administrativa doufá, že dosažením dohody zvýší svůj přístup na japonský zemědělský trh. Japonsko minulý rok dosáhlo vylepšení obchodní dohody s EU a zároveň je ochotné kdykoliv aplikovat nové stimuly pro podporu ekonomiky.

Trump svými kroky drží trhy v permanentní nejistotě a ani po dosažení obchodní dohody není jisté, zda se uvolní cesta pro růst akcií. Pokud však přihlédneme k velmi dobrému prvnímu kvartálu na akciových trzích a faktu, že cla jsou pouze krátkodobou záležitostí, jakákoliv korekce může být dobrým signálem pro nákup. Nejistota spojená s vývojem zahraniční politiky Spojených států takový scénář trochu kazí a z dlouhodobého hlediska tak mohou investoři spoléhat na blížící se prezidentské volby, do kterých bude chtít Trump ukázat výsledek své práce americkým voličům. 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688