Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  14.05.2019 16:13:45

Vrací se čínský jüan zpět do hry?

Události uplynulého víkendu naznačují, že rozhovory týkající se obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou nečeká snadná cesta.

 

Předpokládáme, že většina současného poklesu volatility není vyvolána jen všeobecnou nejistotou, ale také předpokladem, že čínský slib ohledně vývoje renminbi – předpokládaný strop kurzu USD/CNY na 7,00,  je neměnný. Vzhledem k tomu, že poslední část křivky chování cen ukazuje, že kurz USD/CNY nepříjemně stoupá do blízkosti úrovně 6,90, je otázkou, zda reakce Číny na patovou situaci bude znamenat, že umožní CNY (Čínský jüan) klesnout.  S ohledem na to, že Čína nemá kvůli nepoměru obchodního objemu mezi oběmi zeměmi dostatečnou páku na to, aby symetricky reagovala na obchodní cla.

Zdá se, že patová situace ještě chvíli potrvá, možná až do jednání G20 v japonské Ósace, které se koná 28. a 29. června. Mezitím by si obchodníci měli uvědomit riziko dramatického nárůstu volatility FX, ke kterému může dojít, pokud se Čína vzdá stanoveného stropu kurzu USD/CNY na 7,00. Spekulace o možném přiblížení se tomuto riziku, naznačil nárůst ceny bitcoinu o tisíc dolarů během uplynulého víkendu.

Obchodní zájmy
Slabé pozice s možností ústupu v případě oslabení měny CNY – cally na USD/CAD jsou daleko levnější než puty AUD/USD v implikovaných objemech (měsíční pro USDCAD sotva nad 5 %), i když to může mít svůj důvod. Tím může být například nízká expozice pro oba v horizontu jednoho až dvou měsíců, což zasáhne za červnové datum jednání G20 v Ósace. Stále není jisté, jestli dojde k setkání prezidentů Trumpa a Si Ťin-pchinga.

Graf: USD/CNH
Kurz USDCNY se začíná nepříjemně blížit horní hranici rozmezí za předpokladu, že Čína neustoupí od svého závazku udržení kurzu CNY po dobu, kdy potrvají jednání o obchodní dohodě se Spojenými státy. Vývoj cen kurzu USD/CNH (offshorové verze USD/CNY), překročil vývoj CNY o více než půl procenta a téměř dosáhl nejširšího spreadu mezi těmito dvěma sazbami za posledních několik let.



Vybrané měny
USDDolar by měl zůstat pevný, možná s výjimkou USD/JPY, alespoň pokud bude ochota riskovat nadále nízká.

EUREuro zatím i během výkyvů drží krok s americkým dolarem. Zdá se, že jednotná měna není ohrožena, i když nižší obchodní objemy představují riziko, protože obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou nebude mít vítěze.

GBPLibra bojuje okolo 1,3000 pro GBP/USD a jelikož nevidíme v blízké době žádné vyjasnění ohledně brexitu, zůstává nadále zranitelná.

O autorovi:
John Hardy se k Saxo Bank připojil v roce 2002 a vedoucím oddělení forexu se stal v říjnu 2007. Zaměřuje se na strategie a analýzy na měnovém trhu z hlediska fundamentálních ukazatelů, makroekonomických změn a vývoje technických ukazatelů.
Hardy za svou práci získal řadu ocenění a byl uveden jako nejúspěšnější prognostik pro rok 2015 za období 12 měsíců ze 30 pravidelných přispěvatelů týdenní rubriky FX. Jeho sloupek o měnových trzích je často citován a Hardy je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC a Bloomberg.
Hardyho přístup k obchodování je kombinací vývoje fundamentálních ukazatelů se zaměřením na grafy, které potvrzují tyto fundamentální vyhlídky. Hardy publikuje denní FX Aktuality pro Saxo Bank, nabízí okamžité komentáře týkající se nových opatření centrální banky, makroekonomických trendů a technického vývoje v závislosti na grafech. Pravidelně také přispívá do Čtvrtletních vyhlídek a ročních Šokujících předpovědí Saxo Bank. John Hardy absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688