msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  14.05.2019 12:18:35

Moravskoslezský kraj: Na téměř padesáti školách budou díky podpoře kraje učit angličtinu rodilí mluvčí

Na téměř padesáti školách budou díky podpoře kraje učit angličtinu rodilí mluvčí

Umět stále lépe komunikovat cizí řečí, to je priorita Moravskoslezského kraje v oblasti vzdělávání. Proto kraj podporuje výuku cizích jazyků na školách i nad rámec svých zákonných povinností. Nejrůznější projekty jsou určeny nejen žákům, ale i pedagogům.

„Díky 3,7milionové dotaci kraje může 48 středních a vyšších škol v regionu zapojit do výuky angličtiny, případně do hodin jiných předmětů, které jsou vyučovány v angličtině, rodilé mluvčí. Jde o pilotní projekt, který jsme spustili v tomto školním roce. Pokud se osvědčí, budeme v něm pokračovat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství Stanislav Folwarczny s tím, že kraj například přispívá na zahraniční jazykové pobyty a kurzy studentů a učitelů, financuje výuku cizích jazyků rodilými mluvčími, v odborných školách spustil program YES, I DO, podpořil také projekt na zkvalitnění výuky angličtiny ve zdravotnických školách a další aktivity vedoucí k lepší znalosti cizích jazyků.

„Naprostá většina žáků ve školách studuje jako první cizí jazyk angličtinu. Dá se říci, dobrá znalost tohoto jazyka je základ pro další uplatnění mladých lidí v praxi. V našem kraji ale působí zahraniční firmy, které by uvítaly absolventy škol s kvalitní znalostí i dalších světových jazyků. Je jisté, že znalost cizí řeči zvyšuje absolventům uplatnitelnost na trhu práce. To je důvod, proč podporujeme jazykové vzdělávání, “ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Dodal, že také pedagogové mohou využít letní prázdniny a vylepšit si své cizojazyčné schopnosti na kurzech v zahraničí. „Minulý rok se jazykových kurzů ve Velké Británii a v Irsku zúčastnili učitelé z 31 středních škol zřizovaných Moravskoslezským krajem. Mohli si vybrat z 20 jazykových nebo metodických kurzů. Kraj na ně přispěl 940 tisíci korunami. Na letošní prázdniny připravujeme další kurzy opět v Irsku a na Maltě. Ruštináři se budou moci zdokonalovat v ruském jazyce v našem partnerském regionu ve Vologdě. Náklady na tyto kurzy v Rusku se pohybují okolo 250 tisíc korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Dobrých partnerských vztahů s jihokorejským městem Ulsan budou moci pro své další vzdělávání využít žáci a učitelé krajských středních škol zaměřených na gastronomii. „V korejských kuchyních si obohatí praktické dovednosti a samozřejmě i zdokonalí jazykové znalosti. Kraj na to přispěje půl milionu korun,“ dodal náměstek hejtmana Stanislav Folwarzcny s tím, že slibně se rozjela i pilotáž projektu YES, I DO v pěti odborných školách zaměřených na strojírenství.

„Příští rok rozšíříme kurzy všeobecné i odborné angličtiny i do středních škol vyučujících gastronomické obory. Stejně jako budeme pokračovat v jazykových kurzech ve středních zdravotnických školách. Tady měli studenti problém v minulosti složit maturitu z angličtiny, chceme, aby se to změnilo a byli u maturitní zkoušky úspěšnější. Snažíme se podpořit zájem žáků o studium cizích jazyků a ukázat jim, že přesto, že studují na odborných školách, může pro ně být angličtina nejen zábavná, ale také důležitá v budoucí praxi,“ podotkl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.


14. května 2019
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688