ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  14.05.2019 14:27:35

Vzdělávání v mimořádných situacích: EU oznamuje rekordní výši finančních prostředků na humanitární pomoc v roce 2019 a zahajuje kampaň #RaiseYourPencil

@EU

Evropská komise představila zvýšení financování pro pojekty vzdělávání v mimořádných situacích. Byla také zahájena kampaň #RaiseYourPencil, která má mladé Evropany podnítit k tomu, aby vyjádřili solidaritu se svými vrstevníky, kteří kvůli mimořádným situacím nemohou chodit do školy.

14/05/2019

Evropská komise oznámila, že na projekty vzdělávání v mimořádných situacích bude v roce 2019 vyčleněno 164 milionů EUR, což je více než doposud. Spolu s mezinárodními a belgickými známými osobnostmi a přibližně 400 studenty zahájila kampaň na sociálních médiích s cílem zvýšit povědomí a solidaritu mezi mladými Evropany.

Christos Stylianides, komisař pro humanitární pomoc a řešení krizí uvedl:„Vzdělávání v mimořádných situacích je pro Evropskou unii naprostou prioritou. Od roku 2015 se podpora z evropského rozpočtu na humanitární pomoc zvýšila z 1 % v roce 2015 na 10 % v roce 2019. Evropská unie jde příkladem. Je světovým šampionem, pokud jde o vzdělávání v mimořádných situacích. Provádíme konkrétní investice v zájmu míru tím, že pomáháme dětem získat přístup ke školnímu vzdělávání – kdykoliv a kdekoliv. Vzdělání je základem pro všechno ostatní. Zejména v humanitárních krizích slouží jako ochranný štít proti násilí, sexuálnímu vykořisťování nebo radikalizaci. Díky němu se děti cítí bezpečně a dostávají příležitosti pro lepší budoucnost.“

Od té doby, co Evropská unie zvýšila podporu pro děti v humanitárních krizích, získalo díky financování z prostředků EU v letech 2015–2018 lepší přístup ke kvalitnímu vzdělávání a odborné přípravě více než 6,5 milionu dívek, chlapců a učitelů v 55 postižených oblastech.

Akce #School4All

Evropský komisař Christos Stylianides nové financování oznámil na akci na vysoké úrovni #School4All věnované vzdělávání v mimořádných situacích, která se konala v Bruselu. Této akce se zúčastnilo více než 400 středoškolských studentů, učitelů, tvůrců politik a odborníků v oblasti humanitární pomoci spolu s nositelem Nobelovy ceny míru Denisem Mukwegem a belgickými zpěváky Axellem Redem a Typhem Barrowem.

Kampaň #RaiseYourPencil

V zájmu zvýšení povědomí o potřebě zaručit přístup ke vzdělávání pro všechny dívky a chlapce v oblastech postižených krizí na celém světě byla zahájena kampaň #RaiseYourPencil, která má mladé Evropany podnítit k tomu, aby vyjádřili solidaritu se svými vrstevníky, kteří kvůli mimořádným situacím nemohou chodit do školy. Tato kampaň potrvá až do září 2019 a bude zahrnovat jak dobu, kdy mladí studenti z evropských zemí ukončí školní rok, tak i chvíli, kdy se vrátí do školy po letních prázdninách. Komise vybízí všechny, aby se chopili tužky, která je univerzálním symbolem školy a učení, a aby v rámci kampaně #RaiseYourPencil na sociálních médiích podpořili iniciativu #School4All.

Souvislosti

V současné době je na celém světě kvůli konfliktům nebo přírodním katastrofám pro téměř 75 milionů dětí škola dostupná jen omezeně nebo vůbec ne. Nicméně vzdělávání je nejen základním lidským právem, ale také nezbytnou potřebou dětí v mimořádných situacích. Jde o nutný prostředek ochrany dětí, vede je k toleranci a dává jim naději, že uskuteční své sny a budou vytvářet vlastní budoucnost.

EU v posledních letech systematicky zvyšuje financování v oblasti vzdělávání v mimořádných situacích. Od chvíle, kdy komisař Stylianidesprohlásil v roce 2015 vzdělávání v mimořádných situacích za prioritní oblast, se zvýšil podíl rozpočtu Evropské komise na humanitární pomoc vynaložený na vzdělávání v mimořádných situacích z 1 % v roce 2015 na 10 % v roce 2019. Zatímco Komise v roce 2015 vynaložila na vzdělávání v mimořádných situacích bezmála 13 milionů eur, do konce roku 2018 tato částka vzrostla na 290 milionů eur.

EU se tak stala světovým lídrem v oblasti vzdělávání v mimořádných situacích. Finanční prostředky Komise jsou poskytovány prostřednictvím jejích partnerů provádějících projekty humanitární pomoci, konkrétně prostřednictvím nevládních organizací, agentur OSN a mezinárodních organizací.

Další informace

Kampaň #RaiseYourPencil

Vzdělávání v mimořádných situacích

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688