Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  14.05.2019 12:34:05

ČEZ: Nepatrně slabší výsledky hospodaření a nízký návrh dividendy (Koupit, 12m cíl = 620 CZK)


Výsledky hospodaření skupiny ČEZ za první kva
rtál žádné překvapení nepřinesly, spíše mírně zaostalo za očekáváními. Management potvrdil výhled na letošní EBITDA i očištěný čistý zisk. Návrh dividendy ve výši 24 CZK na akcii považujeme za definitivní tečku za obdobím dlouhodobého poklesu ziskovosti a dividendy. Současný vývoj cen elektřiny a lepší výrobní mix by měl vést v následujících kvartálech a letech k jejich opětovnému růstu.

Klíčové trendy v hlavních segmentech: (1) V tradiční energetice společnost v prvním kvartále letošního roku vyrobila 16,6 TWh, což znamenalo meziroční nárůst o 6 %. Tomu přispěla především výroba v jaderných elektrárnách, která dosáhla 7,6 TWh (+7 %). Uhelné elektrárny vyrobily prakticky stejný objem elektřiny, což meziročně znamenalo růst o 1 %. V rámci ostatních zdrojů vzrostla výroba o 46 % na 1,3 TWh vlivem většího využití paroplynové elektrárny v Počeradech. Letos by měla výroba v tradiční energetice činit 66,5 TWh, čemuž by kromě výše uvedeného měl přispět i komerční provoz nového zdroje Ledvice 4. EBITDA se v tomto segmentu meziročně zvýšila o 26 % na 10 mld. CZK. (2) Nová energetika do EBITDA přispěla 1,2 mld. CZK (+15 %), a to zejména díky vyšším hrubým maržímČeské republice, Rumunsku a Německu vlivem lepších klimatických podmínek, vyšší výrobě elektřiny a vyššímu přídělu certifikátů. Nová energetika vyrobila 0,7 TWh, což bylo o 18 % více než vloni. Za celý rok management očekává výrobu ve výši 2,3 TWh (+17 %). Tržby ESCO vzrostly o vysokých 17 % na 4,2 mld. CZK a letos by se měly celkově zvýšit o 33 % na 21,1 mld. CZK. (3) EBITDAdistribuci ve Q1 19 dosáhla 5,4 mld. CZK (-1 % y/y). Teplejší počasí na začátku letošního roku vedlo k nižší spotřebě elektřiny. (4) Segment Prodej (0,7 mld. CZK, -44 % y/y) byl negativně ovlivněn nižšími hrubými maržemi vlivem vyšších nákladů na nákup elektřiny a zemního plynu. (5) Segmenty Těžba a Podpůrné činnosti přispěly 1,5 mld. CZK, respektive 0,5 mld. CZK.

Provozní a finanční výsledky:ČEZ reportoval za Q1 19 meziročně vyšší odpisy o 5 %, a to ve výši 7,5 mld. CZK, což bylo způsobeno tvorbou opravných položek v Bulharsku a Rumunsku ve výši 0,5 mld. CZK. Firma snížila svůj čistý dluh o 5,3 mld. CZK a v relaci k EBITDA dosáhl úrov 2,8x oproti 3,1x na konci 2018.Čistý zisk činil 8,3 mld. CZK, očištěný čistý zisk vykázala společnost na úrovni 8,8 mld. CZK.

Výhled management: Management potvrdil výhled pro letošní celoroční EBITDA v rozmezí 57 až 59 mld. CZK a očištěný čistý zisk v pásmu 17 až 19 mld. CZK. Predikce výroby elektřiny rovněž nedoznala výrazných změn, když ČEZ nyní očekává výrobu 68,8 TWh (68,4 TWhpředchozí prezentaci), z čehož 31,2 TWh by měly vyrobit jaderné elektrárny. Zajištěné ceny vyrobené elektřiny se oproti minulé prezentaci výrazněji nezměnily.

Dividendová politika: Management navrhl vyplatit dividendu ve výši 24 CZK na akcii, což představuje 99 % loňského očištěného čistého zisku. To může být zklamáním, když mnoho investorů a obchodníků spekulovalo o změně dividendové politiky a vyšším návrhu. Management ani nepřistoupil ke změně své dividendové politiky pro budoucí roky, která tak nyní stále předpokládá výplatu v rozmezí 60 až 100 %.CFO Martin Novák vysvětlil, že společnost čeká v následujících letech refinancování dluhu v objemu okolo 60 mld. CZK a chce se vyhnout možnému snížení ratingu, které by vedlo ke zvýšení nákladů na financování. Dle něj není rozhodně dobrou praxí platit více jak 100 % zisku, pokud si chce firma udržet rating na úrovni A. Na základě tohoto stanoviska tak dle nás zřejmě nedává smysl v nejbližší době dále uvažovat o změně dividendové politiky.

Potenciální dopad na naše odhady a naše doporučení: Zveřejněné výsledky hospodaření jsou v blízkosti našich odhadů. Výhled managementu na letošní rok koresponduje s našimi očekáváními a nadále ho považujeme za splnitelný. Stále držíme své nákupní doporučení a cílovou cenu 620 CZK za kus v platnosti.

Hlavní rizika: Značný pokles cen silové elektřiny, neočekávané odstávky jaderných zdrojů oproti stávajícímu plánu.

Očekávané události: Odpoledne se uskuteční konferenční hovor s analytiky. Valná hromada akcionářů se uskuteční 26. června. Výsledky hospodaření za Q2 19 by měly být oznámeny 13. srpna.
Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688