ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  14.05.2019 08:28:51

Ranní glosa: Inflace se odpoutala od horní hranice tolerančního pásma ČNB

Na výsost spokojená může být centrální banka s vývojem inflace v dubnu. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil ze tří procent na 2,8 % a byl tak o jednu desetinu procentního bodu pod nejnovější prognózou právě z dílny centrální banky. A dolů zamířila nejenom celková inflace cílovaná ČNB, ale i další indexy, kterým centrální bankéři věnují svoji pozornost. Korigovaná inflace alias jádrová inflace, která kulminovala na třech procentech už na začátku roku, nyní dosahuje 2,6 %, měnově-politická poklesla na 2,8 % a čistá dokonce už na 2,3 %. Všechny sledované cenové indexy tak už mají kulminaci za sebou a ČNB proto může svoji prognózu (alespoň prozatím) považovat za naplňující se.

Znovu je možné konstatovat, že za českou inflací stojí v první řadě rostoucí náklady na bydlení. Tato položka, která představuje více než čtvrtinu spotřebitelských výdajů, v letošním roce generuje více než polovinu celkové inflace. Rostou ceny nemovitostí, nájemné, nicméně nejsvižněji se mění ceny elektrické energie. Za tu si totiž spotřebitelé aktuálně – a samozřejmě v průměru – připlatí o téměř 12 % více než loni na jaře. Důvodem jsou především vysoké ceny silové elektřiny na zahraničních burzách, v nichž se odrážejí mj. i „zelená“ opatření přijatá v uplynulých letech. Naproti tomu slábnoucí dopad na inflaci můžeme aktuálně vysledovat u potravin a také u alkoholu. Levnější byly tentokrát oděvy a opět i telekomunikace.

Inflace má nejspíš to nejhorší už za sebou. V dalších měsících by mohla dál pozvolna klesat a přibližně na začátku příštího roku se dokonce vrátit na hranici cíle ČNB. Samozřejmě velkou neznámou budou představovat ceny potravin, respektive výsledky letošní úrody, a nejisté jsou více méně i nadále ceny energií. V každém případě inflace sama o sobě nenutí centrální banku rychle pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. A nakonec nejde jen o inflaci, ale také o celkovou kondici ekonomiky, vnější rizika a v neposlední řadě i o kurz koruny. I když někdy to vypadá, že v poslední řadě kurz až tak často nebývá. A v tomto směru má koruna stále co dohánět.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688