Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.05.2019 06:13:56

The Economist: Proč firmy neumí najímat lidi

Možná nejstarším klišé z managementu je to, které říká, že „lidé jsou tím nejdůležitějším aktivem firmy“. The Economist ale dodává, že pokud by tomu tak bylo, firmy by se velmi pečlivě věnovaly procesu přijímání nových zaměstnanců a daly by si dobrý pozor, zda k nim skutečně přicházejí ti nejlepší. Praxe je ale trochu jiná a „jen třetina amerických firem skutečně kontroluje, zda jejich proces přijímání nových lidí generuje dobré zaměstnance“. K tomuto závěru došel Peter Cappelli z Wharton School in Philadelphia a podle jeho zjištění společnosti obvykle tvrdí, že monitoring výkonů zaměstnanců je příliš drahý.

Cappelli se domnívá, že tato námitka není moc relevantní s ohledem na to, že v mnoha společnostech osobní náklady představují největší nákladovou položku a tudíž by se nemělo šetřit na sledování toho, jaká je efektivita těchto výdajů. Navíc podle něj existují některá jednoduchá měřítka, jako je doba setrvání nově přijatých lidí ve firmě. Stejně tak jednoduché je ptát se systematicky těch, kteří nové zaměstnance přijímali, zda s nimi jsou skutečně spokojeni.

V období třiceti let po druhé světové válce pokrývaly americké společnosti 90 % nových pracovních míst ze svých vlastních zdrojů, nyní to je podle Cappelliho asi třetina. Přitom je zřejmé, že o vlastních zaměstnancích by toho měla firma vědět více než o lidech zvenčí. I tak se ale nyní korporace orientují zejména na ně. Proti takové praxi hovoří i to, že „podle výzkumu trvá u lidí zvenčí o tři roky déle dostat se na stejnou výkonnost v porovnání s lidmi, kteří pro firmu již pracovali.“

Firmy nejsou ochotny přijmout ty, kteří aktivně shání zaměstnání. Zdá se, že operují s předpokladem, že lidé, kteří nejsou se svou současnou pozicí spokojeni, mají nějaký problém. Namísto toho se společnosti snaží získat pasivní kandidáty, kteří nevykazují zájem změnit zaměstnání,“ píše The Economist. Takový postup ale vede k tomu, že firmy mezi sebou soupeří a zvedají své celkové náklady. Cappelli přitom „nenašel žádný důkaz, že by takoví pasivní kandidáti byli lepšími zaměstnanci“.

Pochybné jsou i metody výběru zaměstnanců. Různé agentury disponují dlouhou řadou testů, „ale ani zdaleka není jasné, zda jsou skutečně při výběru těch správných kandidátů efektivní.“ Pravděpodobně nejlepší je tak testování zájemců o pracovní místo čistě na základě jejich odborných znalostí. The Economist ovšem tvrdí, že takové výsledky jsou manažery často ignorovány a naopak se stále více zaměřují na pohovory. U nich je pak podle výzkumu nejlepší klást kandidátům stejné, předem připravené otázky, neimprovizovat a nesnažit se najít ty správné zaměstnance tím, že se jich budeme ptát: „Co byste dělali sami na opuštěném ostrově?“ Podobné nástroje totiž vedou k tomu, že jsou najímáni lidé nejvíce podobní těm, kteří pohovor vedou.

Zdroj: The Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688