Očkování proti spalničkám není účinné u třetiny lidí. Ověří to test

TNBiz, 13.5.2019

Více než třetina očkovaných má nedostatečné nebo hraniční hodnoty protilátek na spalničky, očkování totiž po několika letech může ztrácet svou účinnost. Počet nemocných se přitom neustále zvyšuje, některé kraje už letos vyhlásily epidemii. Laboratoře proto nabízí testování na protilátky.

Za původce spalniček označují lékaři především ty lidi, kteří nechtějí očkovat své děti. Ty pak mohou nákazu přenést i na očkovaného člověka, ten totiž několik let po očkování už nemusí mít dost protilátek v krvi.

"Z našich údajů vyplývá, že nedostatečnou nebo hraniční hodnotu protilátek má přibližně 37 % lidí z těch, kteří byli v minulosti očkováni jednou (ročníky 1969–1982) nebo dvěma dávkami vakcíny (lidé narození od roku 1982). Významnější rozdíl mezi těmito dvěma skupinami není pozorován. Všichni lidé s negativním nebo hraničním nálezem IgG protilátek by měli podstoupit přeočkování," upozorňuje RNDr. Aneta Medonosová, odbroná garantka infekční sérologie z laboratoří SYNLAB.

Z výsledků testování vyplynulo také to, že lidé narození před rokem 1968, kteří spalničky v dětství prodělali, mají většinou vysoké hladiny protilátek až do současnosti. Nedostatečné množství mělo jen zhruba 7 % lidí.

Do laboratoře v prvním čtvrtletí letošního roku dorazilo 8 477 vzorků na vyšetření množství protilátek na spalničky. Za celý loňský rok to přitom bylo jen 2 942 vyšetření. Zájem o testy má zvyšující tendenci po měsících - největší byl zatím v dubnu.

Otestovat se na protilátky na spalničky můžete i vy. Žádanku vám může vystavit obvodní lékař, vyšetření pak hradí zdravotní pojišťovna. Je také možné se nechat otestovat bez doporučení, pacient pak za vyšetření zaplatí řádově několik stokorun.

Počet nakažených spalničkami na začátku května opět vzrostl.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy