Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  13.05.2019 13:35:43

Vývoj na devizovém trhu v 19. týdnu (6.5.-10.5.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Průmyslová produkce v březnu vzrostla o 0,1 % r/r a za 1. čtvrtletí o 0,2 % r/r
EZ - Podle nové makroekonomické prognózy Evropské komise letos HDP eurozóny vzroste o 1,2 %
US - USA zvýšily celní sazbu z 10 % na 25 % na dovoz čínského zboží ve výši 200 mld. dolarů
US - Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 0,3 % m/m a 2,0 % r/r

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (duben)
CZ - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - předběžný odhad
EZ - Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) - předběžný odhad
US - Maloobchodní tržby (duben)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Obchodování koruny vůči euru se v tomto týdnu odehrávalo v rozpětí několika haléřů nad hladinou 25,70 CZK/EUR. Zveřejněné statistiky z domácí ekonomiky se do kurzu koruny významněji nepromítly.
  • Tento týden byl bohatý na nová čísla z domácí ekonomiky. Maloobchodní tržby v březnu ukázaly, že spotřebitelský apetit českých domácností nepolevuje, když dvouciferným tempem rostly tržby za nepotravinářské zboží. Silný růst maloobchodu lze v první řadě opět připsat především pozitivní situaci na pracovním trhu s velmi vysokou zaměstnaností a rychlým růstem mezd. Naopak v podstatě nulový růst v březnu vykázal průmysl. Do černých čísel v meziročním srovnání dostal souhrnnou průmyslovou produkce zpracovatelský průmysl, zatímco příspěvek energetiky byl tentokráte záporný. Ačkoliv růst průmyslu v březnu zaostal za odhady, tak na březnových číslech lze vidět i pozitiva, a to například u nových zakázek, jejichž hodnota vrostla o velmi solidních 6 %.
  • V březnu se dařilo stavebnictví, které rostlo dvouciferným tempem. Produkce vzrostla jak v pozemním, tak i v inženýrském stavitelství. Stavebnictví by se mělo dařit i v nadcházejících měsících, a to s ohledem na řadu naplánovaných infrastrukturních projektů. Velkým problémem stavebních firem je však v současnosti nedostatek zaměstnanců a letmý pohled na pracovní trh zřetelně ukazuje, že zdroje v podobě volné pracovní síly v podstatě nejsou. Podíl nezaměstnaných osob v dubnu poklesl na 2,8 % a počet dosažitelných uchazečů o zaměstnaní se snížil na 188,4 tis. V zahraničním obchodu v březnu vývoz rostl rychleji než dovoz, což vyústilo v přebytek obchodní bilance ve výši 21,8 mld. korun.
  • Předběžný odhad růstu HDP za 1. čtvrtletí sice bude zveřejněn až v příštím týdnu, avšak z dílčích statistik je zřejmé, že k růstu ekonomiky tentokráte nepřispěje průmysl. Průmyslová produkce totiž v 1. čtvrtletí v mezikvartálním srovnání poklesla o 1,2 % a meziročně vzrostla pouze o 0,2 %, přičemž produkce ve zpracovatelském průmyslu meziročně stagnovala. Dařilo se naopak sektoru služeb, kde v 1. čtvrtletí tržby vzrostly o 2,0 % mezikvartálně a o 2,5 % meziročně. V souhrnu by domácí ekonomika na začátku letošního roku měla přidat 0,6 % mezikvartálně a 2,6 % meziročně. To sice na první pohled nejsou nijak vysoká čísla, avšak s ohledem na kapacitní omezení domácí ekonomiky a slabší hospodářský vývoj ve vnějším prostředí si česká ekonomika ani na začátku letošního roku rozhodně nevedla špatně.

Vývoj USD/CZK

  • Vůči americkému dolaru koruna v tomto týdnu mírně posílila a obchodování se z úrovně 23 CZK/USD přesunulo k 22,90 CZK/USD v pátek zkraje odpoledne.
  • Největší pozornost byla v tomto týdnu upřena na vyjednávání mezi USA a Čínou o nastavení nové obchodní dohody. Během dubna vše nasvědčovalo tomu, že USA s Čínou dokáží dojednat novou obchodní dohodu, která by zamezila další eskalaci obchodního protekcionismu mezi oběma zeměmi. První polovina tohoto týdne však naznačila, že obchodní dohody nakonec nemusí být dosaženo. D. Trump totiž oznámil, že již tento pátek USA zvýší celní sazbu z 10 % na 25 % na dovoz čínského zboží v hodnotě 200 mld. dolarů (to se v pátek skutečně stalo), když jako důvod uvedl, že Čína chtěla změnit již některé dojednané body z předchozích jednání. Tento komentář je psán před výsledkem obchodního jednání mezi USA a Čínou.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se v tomto týdnu obchodovalo bez výraznějších změn kolem hladiny 1,12 USD/EUR. Ve čtvrtek odpoledne euro posílilo na úroveň 1,125 USD/EUR a těsně pod touto hladinou se pohybovalo i v pátek zkraje odpoledne.
  • Do obchodování na eurodolaru se v tomto týdnu odrážela nejistota ohledně výsledku obchodního jednání mezi USA a Čínou. Během dubna vše nasvědčovalo tomu, že USA s Čínou dokáží dojednat novou obchodní dohodu, která by zamezila další eskalaci obchodního protekcionismu mezi oběma zeměmi. První polovina tohoto týdne však naznačila, že obchodní dohody nakonec nemusí být dosaženo. D. Trump totiž oznámil, že již tento pátek USA zvýší celní sazbu z 10 % na 25 % na dovoz čínského zboží v hodnotě 200 mld. dolarů (k tomu v pátek skutečně došlo), když jako důvod uvedl, že Čína chtěla změnit již některé dojednané body z předchozích jednání. Tento komentář je psán před výsledkem obchodního jednání mezi USA a Čínou. V případě, že by se obě země nebyly schopny dohodnout, tak bychom se dostali do podobné situace, která zde byla před rokem – další kolo obchodních válek, nárůst obchodního protekcionismu a nejistoty s negativním dopadem na růst globální ekonomiky.
  • Evropská komise (EK) v nové makroekonomické prognóze opět snížila odhad růstu HDP eurozóny pro letošní rok, a to jen na 1,2 %. Na evropskou ekonomiku má podle EK negativní vliv zpomalení růstu globální ekonomiky v kombinaci s přetrvávajícími riziky v podobě obchodního protekcionismu. EK však zároveň zmínila, že evropská ekonomika prokazuje odolnost vůči méně příznivému vývoji ve vnějším prostředí. Lze předpokládat, že pokud by se USA s Čínou nedohodly na nové obchodní dohodě, tak se výrazně zvýší riziko pro slabší hospodářský růst eurozóny v letošním roce.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:00  Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688