Ročně jsou u nás ukradená kola za téměř 100 milionů, často dražší a vytipovaná

Podle statistik policie ČR je u nás denně ukradeno 13 jízdních kol a elektrokol. V loňském roce to bylo celkem 4 723 kol. Škody napáchané zloději dosáhly částky 96,7 milionu korun. Ani takto vysoké číslo ale není finální, protože do statistik se evidují pouze řádně nahlášené případy. Policii se podaří objasnit pouhou pětinu krádeží. 

roce 2017 bylo policii nahlášeno 4 953 krádeží za 92,5 milionů korun. V loňském roce krádeží ubylo o 5 % na celkem 4 723. Škody však vzrostly na 96,7 milionů korun, což potvrzuje, že se stále více kradou předem vytipovaná a dražší kola či elektrokola. To podporují i statistiky ERV Evropské pojišťovny. „Průměrnou škodu z pojištění kol a elektrokol evidujeme ve výši 45 000 korun,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Podle PČR jsou zloději nejaktivnější v obdobní jara a v průběhu letní sezony. Jízdní kola a elektrokola se kradou jednak z volných prostranství, kdy jsou nejčastěji opřena o zeď, lavičku, nebo sloup veřejného osvětlení, ale také ze sklepů a domovních chodeb. Zloděje neodradí ani stroje zajištěné zámky.

Jak se proti krádežím bránit?

Použití kvalitního zámku je ale stále téměř povinností. Když z kola sesedneme, je vhodné ho zaparkovat tak, abychom na něho stále viděli. Pokud jsou v daném místě kamerové systémy, vyplatí se kolo umístit do jejich zorného pole. Zloději se takovým místům totiž raději vyhýbají. Mimo uzamčení kola a jeho připoutání k pevnému předmětu můžeme využít také elektronické zabezpečení, které se skládá z pohybového čidla spojeného s akustickým, případně telefonickým alarmem. PČR dále doporučuje kolo ochránit neviditelným značením, tzv. DNA a zaregistrovat jej v policejní databázi.

Protože si Češi pořizují stále dražší kola, je podle odborníků z předních cykloprodejen nejefektivnější ochranou bicyklu pojištění. „Zatímco roce 2017 byla průměrná cena námi pojištěných kol 28 000 , v roce 2018 už 34 000 . Meziročně tak průměrná cena pojištěných kol vzrostla o 21 %,“ říká Vlastimil Divoký. Oproti klasické pojistce domácnosti má speciální pojištění jízdních kol a elektrokol od ERV Evropské širší rozsah ochrany. Vztahuje se na krádež z objektu i z volného prostranství, auta či nosiče na kolo. Navíc kryje škody, které na kole vzniknou při pádu během jízdy na něm, během jeho přepravy nebo v případě vandalismu. Pojištění má celosvětovou platnost.

 

Vlastimil Divoký

Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy