Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  13.05.2019 11:30:27

Americká cla na Peking opět rozkolísala kapitálové trhy

Během posledních dní nám trhy ukázaly, jak křehký může být růst, který si víceméně udržovaly od začátku ledna 2019 - po výrazných výprodejích na konci roku. V zelených číslech se kromě dobré výsledkové sezóny a rétoriky centrálních bank udržovaly hlavně díky uzavření dočasného příměří mezi USAČínou. Tyto dva státy začaly vyjednávat o nové obchodní dohodě a uklidnily tak rostoucí nervozitu investorů. Nic ale netrvá věčně a v tomto případě to platí dvojnásob. Americký prezident Donald Trump na svém Twitteru dne 5. května oznámil, že Washington zvýší současná desetiprocentní cla na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů ročně na 25 procent, na což americkéevropské akcie reagovaly značným propadem.

Trump uvedl, že debaty mezi Washingtonem a Pekingem podle něho pokračují příliš pomalu a proto se rozhodl pro tento rázný krok. Ačkoliv americké akcie zamířily do červených čísel hned po začátku obchodovacího dne, po poledni se jim podařilo velkou část ztrát smazat díky posílení odvětví zdravotní péče. Navíc, část investorů stále zůstávala v pozitivním sentimentu ohledně uzavření dohody mezi velmocemi.

Index Dow Jones oslabil od pondělí do čtvrtka o dvě procenta, širší index S&P 500 klesl o 2,2 procenta a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 2,7 procenta. Index volatility VIX vzrostl o 66 procent.

Evropské akcie pocítily dopad Trumpovo prohlášení o něco více a začátkem minulého týdne se dostaly na svá měsíční minima. Napětí vytvořené prostřednictvím zvýšení cel na dovoz čínského zboží však trvalo i během dalších dní a eskalovalo těsně před pokračováním jednání. 

V týdenním horizontu regionální index STOXX Europe 600 poklesl a během čtvrtka si odpisoval 2,7 procenta, francouzský index CAC 40 se propadl o 4 procentaněmecký DAX oslabil o 3,2 procenta. Hlavní čínský akciový index Shanghai Composite poklesl o 7,4 procenta.

Cla vstoupila v platnost už koncem minulého týdne a navzdory očekáváním, že trh zasáhne další pokles, americké akciové trhy dokázaly počáteční ztráty smazat a evropské zakončily obchodní den v plusu. V týdenní výhled ale ukončily obchodování se ztrátou 3 %. Vymazat výrazné počáteční ztráty se podařilo i hlavnímu čínskému indexu Shanghai Composite, který zakončil obchodní týden "jen" se ztrátou 0,4 procenta.

Ještě v únoru americký prezident tvrdil, že jednání považuje za úspěšné a rozhodl se odložit zvýšení cel, které bylo naplánované už od 1. března 2019. Nemluvě o tom, že tento týden se má uskutečnit další kolo jednání, o kterém se předpokládalo, že by mohlo úspěšně završit celkové několikaměsíční vyjednávání.

Zatím se však zdá, že bychom se měli spíše připravit na další výprodeje na kapitálových trzích. Trump totiž nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce zahájit proces na zavedení 25 procentního cla i na výrobky v objemu přibližně 300 miliard dolarů, které tomuto clu momentálně nepodléhají.

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688