pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  13.05.2019 15:53:02

V Pardubickém kraji se vzdělávají specialisté pro leteckou dopravu z Burkiny Faso

Pardubický kraj - Pardubický kraj se na téměř jeden rok stal pro čtyřiadvacet vojenských techniků ze západoafrické republiky Burkina Faso místem pro načerpání teoretických a praktických znalostí v oblasti údržby letadel. Specializovaný kurz, který bude ukončen v listopadu tohoto roku, zajišťuje Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice ve spolupráci se společností Defcon, s.r.o. Součástí vzdělávání je nejen jazyková příprava, ale také praktická výuka v Centru leteckého výcviku na letišti v Pardubicích a tříměsíční výuka základních technických dovedností ve Střední průmyslové škole v Chrudimi.

 

„Příprava vojenských techniků je součástí velkého projektu modernizace a generálních oprav letecké techniky, dodávané této africké zemi od roku 2018 českými společnostmi. Samotný kurz, kterému předcházela více než dvouletá náročná příprava, je vytvořen speciálně pro potřeby Vzdušných sil Armády státu Burkina Faso a je realizován na základě Oprávnění k výcviku techniků údržby letadel, jehož je naše fakulta držitelem,“ vysvětluje vedoucí oddělení pro leteckou dopravu docent Vladimír Němec. Skutečnost, že se budoucí letečtí technici z republiky Burkina Faso vzdělávají v Pardubickém kraji, vítá i krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek: „Děje se tak ve městech, která jsou spojena s průmyslem či přímo s letectvím. Prolíná se tu navíc úzká spolupráce mezi Univerzitou Pardubice a námi zřizovanou Střední průmyslovou školou Chrudim. Těší mě, že žáci získávají zkušenosti v oblasti strojírenství právě v dílnách této střední školy, která patří v našem kraji k nejlepším ve svém oboru,“ říká.

Střední průmyslová škola Chrudim zajišťuje odborné vzdělávání pozemního personálu letecké techniky v řemeslné části, tedy základech strojírenství a elektrotechniky. „Žáci ve věku 19 – 25 let jsou rozděleni do dvou skupin. Každá skupina k nám dochází jednou v týdnu na osm hodin odborného výcviku. Ve skupině žáků je také jedna žena, která je zároveň velitelkou. Vzdělávání probíhá pod vedením bývalého zástupce pro odborný výcvik Jaroslava Chrbolky,“ přibližuje průběh praxe ředitel školy František Mihulka. Škola má s absolventy střední vojenské školy a budoucími elitními vojenskými techniky z republiky Burkina Faso ty nejlepší zkušenosti. „Jsou nesmírně pracovití, snaživí a učí se velice rychle. Mnozí z nich mají vzdělání spíše elektrotechnické, projevují tak velmi dobré znalosti v matematice a fyzice. Během tří měsíců dosáhli v naší škole obdivuhodné manuální zručnosti v oboru zámečník, což je také cílem této spolupráce,“ dodává. Výuka byla zaměřena například na ruční řezání kovů, pilování, vrtání, zahlubování, vyhrubování, vystružování, rovnání a ohýbání, stříhání, sekání a probíjení, ruční řezání závitů, nýtování či zajišťování šroubových spojů. Součástí praktické přípravy byly rovněž montážní a demontážní práce. Žáci si vyzkoušeli například rozebrání a následnou montáž startéru.

 

„Ve škole jsme se poprvé seznámili s nástroji, jako jsou pilníky, závitníky či ruční pilky, které jsme viděli poprvé v životě a museli jsme se s nimi naučit pracovat. Bylo to pro nás nové, ale nesmírně zajímavé,“ dělí se se svými dojmy jeden z nižších důstojníků Abdoulaye Dicko. „Po příletu jsme měli problém s angličtinou a s velmi nízkými teplotami. V naší zemi jsou nejnižší noční teploty dvacet stupňů nad nulou, tady bylo mínus deset. Lidé jsou tu ale velmi sympatičtí. Poznáváme zdejší zvyky. Ochutnali jsme například jídla z masa a těstovin, jejichž příprava je pro nás netradiční,“ říká Abdoulaye a s úsměvem dodává: „A všichni oceňujeme široký sortiment českého piva, které je opravdu znamenité.“

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688