TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.05.2019 21:49:45

Zájem o hypotéky roste. Kdy budou výhodnější?

Zájem o hypotéky podle bank roste, a to i přes zpřísnění podmínek České národní banky. Některé banky hypotéky dokonce zlevnily a nižší sazby jim v poslední době přilákaly větší počet klientů. Podle ekonomů se ale se žádostmi o hypotéky ještě může vyplatit počkat.

Vzít si hypotéku za současných podmínek je pro většinu lidí velké sousto, i přesto podle bankéřů zájem o úvěr na nemovitost v posledních týdnech ožil.

 

"My například registrujeme meziroční nárůst o více než 80 procent při poskytnutí hypoték za měsíc březen," sdělil mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. "Na druhou stranu ty ceny nemovitostí v poslední době pořád stoupají a ten trend se dá očekávat dál," doplnila mluvčí Air Bank Jana Karasová.

 

Česká národní banka v posledních dnech zvýšila své úrokové sazby na dvě procenta, i přesto se v poslední době v bankách zastavil více než rok trvající růst průměrné úrokové sazby.

 

 

 

"Úrokové sazby u hypoték jsou stále velmi výhodné, v současné době se například u nás odvíjí od 2,96 % a pravděpodobně i v krátké době nebudou příliš růst," dodal Plocek.

 

"V posledních týdnech a měsících některé banky přistoupily ke zlevnění hypoték, ale už je to na úkor jejich marží," vysvětlila Karasová.

 

"Vývoj úrokových sazeb je poměrně dynamická veličina, rozhodně však nelze předpokládat, že by úrokové sazby u hypotečních úvěrů v budoucnu nějak výrazně klesaly," uvedl mluvčí České spořitelny Radek Vachulka.

 

 

 

Zájemcům o hypotéku se tak prý rozhodně vyplatí věnovat teď více pozornosti výběru banky, u které si sjednají hypoteční úvěr. "Lidi by opravdu měli zvážit to, zda nepočkají s tím, že si vezmou hypotéku, protože existuje velká šance, že za rok touto dobou budou hypotéky výrazně levnější," prohlásil ekonom Lukáš Kovanda.

 

"Standardně musí mít člověk naspořeno 20 procent vlastních zdrojů, omezené skupině klientů stačí pouze deset procent," prozradil Vachulka. Zpřísňování podmínek pro hypoteční úvěry navíc zvyšuje zájem o nájemní byty. Ve větších městech se o jednu nemovitost pře dokonce i 15 zájemců.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688