TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  10.05.2019 21:50:21

Konec příspěvků od pojišťoven se netýká jen brýlí. U kterých položek si připlatíme?

Zpráva o konci příspěvků na brýle rozhořčila mnohé, novela se ale dotkla mnohem většího množství produktů, za které si nyní pacienti připlatí. Podle pojišťoven i ministerstva má ale novela klientům pojišťoven přilepšit, další zdravotnické potřeby naopak čekají větší příspěvky, některé jsou hrazeny nově.

 Už začátek letošního roku přinesl velké změny. Nový systém úhrad má být finančně únosný, zbytečně nemá zvyšovat spoluúčast pacientů a má jim zajistit širokou dostupnost zdravotnických prostředků.

Mnoho pacientů překvapilo zrušení příspěvku na brýle pro lidi starší čtrnácti let, příspěvek na obruby a čočky lze získat za velmi omezených podmínek. Zrušení příspěvku se nedotklo ale jen brýlí, velké změny nastaly i u jiných prostředků.

Další změny se týkají například paruk. "Nově nejsou hrazeny vůbec, původně byla úhrada ve výši 100 % maximálně 1 000 , 1 kus za rok," vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Dále se přestaly hradit hole, nejedná se o hole pro nevidomé ani berle, původně se přispívalo jednou za tři roky, maximálně 130 korun na kus. Nově se také nehradí sedačky do vany a pod sprchu, dříve bylo možné zažádat o příspěvek jednou za pět let.

Změny, jak avizovalo ministerstvo i pojišťovny, ale nejsou zdaleka jen negativní. Nově budou od prvního října hrazeny infuzní pumpy pro kontinuální intravenózní podávání léčiv, za dva roky lze zažádat o dva kusy, hrazena je ve výši 100 %.

Dále to jsou například binaurální sluchové korekce pro dospělé, lze zažádat o dva kusy za pět let, příspěvek je přitom 6087 korun za kus. Dalším výrazným kladem je hrazení naplasťové inzulínové pumpy, lze zažádat o jeden kus za čtyři roky (pořízení přístroje + náklady na provoz za 1 rok 71 304 , další roky provoz 65 217 . Dále je to například glukometr s integrovaným bolusovým kalkulátorem a komunikací s chytrým zařízením (ks za 6 let, úhrada ve výší 870 ).

Přispívat se bude nově také na zdravotnické prostředky pro kompresní popáleninovou terapii (jedná se o popáleniny II. a III. stupně, úhrada nejdéle po dobu 1 roku, 8 zdravotnických pomůcek v hodnotě od 233 až do 1 261 za kus). Velké změny čekají také příspěvky na inhalátory. (Dříve byly hrazeny kompresorový a ultrazvukový, nyní lze zažádat o nízko-výkonný. "Pro pacienty s cystickou fibrózou inhalátory vysoce výkonné v hodnotě 6 000 za kus do 2 let včetně a 21 217,40 za kus od 3 let věku," doplnila Štěpanyová.

"Zvyšuje se úhrada mechanického vozíku z 21 tisíc korun na 45 tisíc korun. Nově pak vozíčkáři mají možnost mít hrazený elektrický vozík na ven i mechanický na doma. Druhý vozík nebyl v předchozích letech hrazen vůbec, nově bude hrazen až do výše 20 tisíc korun. Nově se budou hradit i opravy a úpravy vozíků ve vlastnictví pojištěnce. Další výhoda bude pro neslyšící pacienty, a to zejména děti. Těm bude úhrada pro sluchadlo na kostní vedení navýšena až na dvojnásobek, tedy na 10 500 korun za jedno sluchadlo," vyjmenovala Štěpanyová.

Původně byla za sluchadla pro vzdušné vedení u dětí od 0 do 7 let úhrada maximálně 10 600 za 2 ks, nyní by měla být úhrada 8 696 za 1 kus se stejným omezením na 2 ks na 5 let.

Pozastavení proplácení peněz na některé zdravotnické potřeby ušetří miliony, ty by ale následně měly jít na jiné příspěvky.

"Pacientům přinese nový systém množství pozitivních změn. Budou mít plně hrazeno širší spektrum zdravotnických prostředků. V některých skupinách poklesne spoluúčast pojištěnců, v jiných se zase navyšuje počet pomůcek, na které mají nárok," zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Vysoce si cením toho, že nový systém úhrad zdravotnických prostředků vznikl jako společný produkt všech zainteresovaných stranstátních úřadů, zdravotních pojišťoven, odborných společností, dodavatelů i pacientských organizací – které dokázaly upozadit mnohdy protichůdné zájmy ve prospěch pacientů. Jsem přesvědčen, že výsledkem je funkční systém, ze kterého bude nejvíce profitovat právě pacient," uzavřel Vojtěch.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688