ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  10.05.2019 10:00:00

Cestovní ruch v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2019

10. května 2019 

Cestovní ruch v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2019 (předběžné údaje)

Za první tři měsíce letošního roku poklesl v Ústeckém kraji meziročně počet hostů, kteří hromadná ubytovací zařízení kraje navštívili, zatímco počet přenocování se zvýšil. Pokles hostů se týkal pouze domácích návštěvníků. Nárůst počtu přenocování zaznamenala zařízení jak u domácí, tak u zahraniční klientely.

Hromadná ubytovací zařízení v Ústeckém kraji navštívilo v průběhu 1. čtvrtletí 2019 celkem

98 706 hostů, tj. o 3,7 % méně než ve stejném období předchozího roku. Do kraje přicestovalo

33 142 cizinců a 65 564 domácích hostů. Celkový počet hostů v Ústeckém kraji byl v mezikrajovém srovnání druhý nejnižší po Pardubickém kraji. V Ústeckém kraji byl nejnižší počet domácích návštěvníků ze všech krajů

Meziročně vzrostl pouze počet zahraničních návštěvníků (nerezidentů) - o 0,5 %, zatímco počet domácích hostů (rezidentů) se o 5,7 % snížil. K navýšení počtu hostů došlo ve většině krajů s výjimkou zmíněného Ústeckého kraje, Prahy a Středočeského kraje. Meziroční pokles v Ústeckém kraji byl nejvyšší. Nejvíce hostů celkem přibylo v Jihomoravském kraji (7,2 %), o více než 5 % vzrostl počet návštěvníků v Královéhradeckém kraji a v Kraji Vysočina.

 

Meziroční nárůst/pokles počtu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. Q. 2018 a 1. Q. 2019 

 

Ústecký kraj se na celkovém počtu hostů České republiky podílel 2,5 %. Do Hlavního města Prahy, které je nejnavštěvovanějším krajem republiky, se v prvním čtvrtletí letošního roku přijelo podívat 37,8 % všech návštěvníků ČR. Ve struktuře hostů Ústeckého kraje převažovali z 66,4 % domácí hosté. Téměř polovinu z celkového počtu zahraničních návštěvníků kraje z pohledu státního občanství tvořili hosté z Německa (47,7 %). Druzí v pořadí byli hosté ze Slovenska (8,1 %), třetí nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci z Polska (6,8 %). V celé ČR na rozdíl od Ústeckého kraje převažoval podíl zahraničních návštěvníků (50,2 %) nad domácími hosty (49,8 %). Počet ubytovaných nerezidentů nad rezidenty převažoval ale pouze v Praze a v Karlovarském kraji. Stejně jako Ústecký kraj i Českou republiku navštívilo nejvíce zahraničních hostů z Německa, kteří se na celkovém počtu zahraničních hostů podíleli 20,2 %. Druzí v pořadí - návštěvníci ze Slovenska se na zahraniční klientele České republiky podíleli 7,1 %. Třetí a čtvrté pořadí zaujímali hosté z Polska (6,8 %) a z Ruska (6,5 %).  

 

 

Nerezidenti v hromadných ubytovacích zařízeních podle zemí ve 1. čtvrtletí 2019

Ústecký kraj

Česká republika

Německo

20,2%

Spojené

 království                 Itálie

 5,7%                    4,6%

 

 

Hosté, kteří v 1. čtvrtletí letošního roku navštívili Ústecký kraj, zde přenocovali celkem 266 619 nocí a v porovnání se stejným obdobím roku 2018 to představovalo nárůst o 1,3 %. Nerezidenti (hosté ze zahraničí) v kraji strávili celkem 93 674 nocí (meziroční nárůst 0,1 %), rezidenti neboli domácí hosté přenocovali v hromadných ubytovacích zařízeních celkem 172 945krát, meziročně u nich došlo k nárůstu o 2,0 %. Celkový počet přenocování meziročně vzrostl v osmi krajích, z toho nejvíce v Kraji Vysočina. Nárůst poptávky po ubytování v Ústeckém kraji byl v mezikrajovém srovnání druhý nejnižší, což ovlivnil nejnižší nárůst mezi kraji ze strany zahraničních hostů. U domácích byl nárůst ubytování v Ústeckém kraji čtvrtý nejnižší. 

 

 

 

 

Meziroční nárůst/pokles počtu přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. Q. 2018 a 1. Q. 2019 

 

Ve sledovaných zařízeních Ústeckého kraje dosáhla průměrná doba pobytu v 1. čtvrtletí letošního roku 2,7 noci. Rezidenti zde strávili v průměru 2,6 noci, cizinci se ubytovali v průměru na 2,8 noci. V mezikrajovém srovnání vykazují dlouhodobě nejdelší pobyty v Karlovarském kraji (4,7 noci), zahraniční návštěvníci se v tomto kraji v prvních třech měsících roku ubytovali v průměru na 5,1 noci, domácí hosté na 4,1 noci. Nejnižší počet nocí strávili v průměru návštěvníci v ubytovacích zařízeních Jihomoravského kraje (1,8 noci).

 

 

Průměrný počet přenocování hostů v 1. čtvrtletí 2019

 

Kontakt:

Ing. Růžena Funková 

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem 

Tel.: 605 452 027

E-mail: ruzena.funkova@czso.cz 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688