Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.05.2019 17:45:17

Řidiči Uberu v Británii a USA dva dny před IPO stávkují za vyšší platy


Řidiči alternativní taxislužby Uber v Británii a USA zahájili jednodenní stávku na protest proti špatným platům a pracovním podmínkám. Transatlantická stávka se má vedle čtyř velkých měst v Británii uskutečnit také v řadě měst ve Spojených státech. Řidiči svůj protest načasovali dva dny před vstupem společnosti na akciovou burzu, od něhož si firma slibuje získat až devět miliard dolarů (207 miliard ). Tržní hodnota firmy by měla dosáhnout 90 miliard.

Z aplikace Uberu se dnes na dobu od 7:00 do 16:00 londýnského času (8:00 až 17:00 SELČ) odhlásili řidiči v Londýně, Birminghamu, Nottinghamu a Glasgowě, později se k nim připojí kolegové z New Yorku, Los Angeles, San Franciska, Chicaga a několika dalších velkých měst v USA.

Uber má po celém světě na tři miliony řidičů a zatím není jasné, zda stávka bude mít na jeho služby zásadní dopad, jakkoli organizátoři získali širokou publicitu.

Výkonný ředitel Dara Khosrowshahi, který byl do funkce najat, aby po sérii skandálů zlepšil image firmy a řídil burzovní debut, slíbil, že Uber bude s řidiči jednat lépe. Uber už například změnil politiku a řidičům umožnil brát si spropitné.

Britský svaz soukromých zaměstnanců (IWGB) poukazuje na to, že od chvíle, kdy Uber v roce 2012 začal v Británii podnikat, se podmínky v osobní taxislužbě soustavně zhoršují. Řada řidičů je nyní nucena pracovat více než 60 hodin týdně, aby se uživila. Podle jeho analýzy si řidiči Uberu v Británii vydělají v průměru pět liber na hodinu (150 ), zatímco zákonné minimum pro osoby nad 25 let je 8,21 libry. Svaz požaduje zvýšení hodinových příjmů o dvě libry a snížení provize, kterou řidič Uberu platí, z 23 na 15 procent.

Řidiči jsou nezávislí dodavatelé, kteří musí své automobily udržovat na vlastní náklady. Uber poznamenal, že podle studie, k jejímž autorům se řadí jeho současní i minulí zaměstnanci, řidiči ve Spojených státech si vydělají 21 dolarů hrubého na hodinu. Podle kalkulací levicově orientovaného střediska Economic Policy Institute (EPI) si řidič po odečtení všech nákladů vydělá 9,21 dolaru na hodinu. Obdobný materiál, který s pomocí řidičů Uberu vytvořila Oxfordská univerzita, uvádí hrubý příjem v Británii 11 liber na hodinu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688