Patria (Patria Finance)
Z domova  |  08.05.2019 11:41:33

Babiš: Nejdůležitější je vliv na rozdělování peněz z EU


Bezpečnost, otázky spojené s migrací nebo vztah mezi Evropskou radou a Evropskou komisí patří podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mezi strategické priority EU v nadcházejícím pětiletém období. Za nejdůležitější ale označil posílení vlivu členských zemí na použití dotací z EU. Uvedl to po dnešním ranním setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. V prohlášení proneseném česky se Tusk o prioritách nezmínil, zdůraznil ale myšlenky českých vizionářů včetně bývalého prezidenta Václava Havla o tom, jaká by Evropa měla být.

"Václav Havel řekl, že v Evropě jsou svoboda a odpovědnost dvě strany jedné mince. Přesně vystihl, co znamená být Evropanem," řekl novinářům Tusk. Dodal, že o těchto myšlenkách chce mluvit i na čtvrtečním summitu evropských lídrů v rumunském Sibiu, který se má prioritami EU zabývat.

Babiš mezi české priority strategie EU zařadil schengenský prostor, který zaručuje volný pohyb osob v rámci unie, nebo potřebu zohlednit specifika jednotlivých zemí z hlediska rozvoje energetiky. Třetina výroby elektřiny v Česku pochází z jaderných elektráren. "Taky jsme se bavili o tak populární dvojité kvalitě potravin," řekl Babiš po jednání novinářům.

"Z mého pohledu to nejdůležitější, s čím my stále bojujeme, je to, abychom měli podstatně větší vliv a abychom hlavně my rozhodli o tom, na co budou použity peníze, které dostáváme z Evropy," řekl premiér.

Češi podle Tuska vždy zavrhovali neautentičnost a odmítali slepě následovat doktríny a dogmata. "Vždy se vyznačovali schopností jistého sebeodstupu, moudrým smyslem pro humor a zdravou dávkou skepticismu," uvedl Tusk. Podle něj by tyto vlastnosti neměli měnit, protože "takový přístup je nejlepší odpovědí na populismus a radikalismus, které se v Evropě začínají šířit".

Tusk už dříve zveřejnil materiál stručně popisující jeho představu strategické agendy EU pro roky 20192024. Vedle slibů ochrany vnějších hranic či reformy unijní azylové politiky hovoří třeba o rychlejším přechodu k "zelené" energii či posilování měnové unie. Členské státy se liší například v pohledu na cíle v ochraně klimatu či na možnosti budoucího rozšiřování EU.

Vlastní představy nabídla koncem dubna Evropská komise, podle níž by se EU měla v nadcházejících pěti letech soustředit na pět priorit. Jsou jimi vznik skutečné bezpečnostní unie a směřování k funkční obranné spolupráci sedmadvacítky, zvyšování konkurenceschopnosti EU, zachování sociálně spravedlivé EU, účinnější boj s klimatickými změnami a posílení vlivu unie na světové scéně. Evropská komise chce být také aktivnější při řízení migrace a prosazuje sdílení odpovědnosti a solidaritu. Členské státy ale na to mají stále značně rozdílný pohled.

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688