Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  07.05.2019 11:35:01

Vláda chystá řadu projektů na boj se suchem. V dalších deseti letech na ně půjde 30 miliard korun

Na Úřadu vlády dnes jednala Národní koalice pro boj se suchem o aktuálním stavu sucha a připravenosti státu na krizové situace, které mohou nastat už v letošním roce. Klíčovým bodem bylo zajištění zásobování domácností pitnou vodou, pokud začne docházet voda v povrchových i podzemních zdrojích v jednotlivých obcích. Situace na začátku letošního jara je horší než v loňském roce, proto vláda chystá řadu opatření za desítky miliard korun.

Pro vládu je problém sucha prioritou. „Děláme řadu opatření, abychom situaci řešili. Máme řadu konkrétních projektů, hlavně jde o propojování vodních soustav. Jde o prohlubování vrtů a studní. Celkově na to počítáme v příštích 10 letech s 24 miliardami , na obnovu vodovodů počítáme se 6 miliardami . To jsou všechno věci, které jsou zahrnuté v Národním investičním plánu, který stále řešíme a vylepšujeme,“ uvedl po jednání předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu je situace na začátku letošního jara horší než v loňském roce, 50 % území je ve stavu půdního sucha, 80 % vrtů a 66 % pramenů je ve stavu silného či mimořádného sucha. S ohledem na meteorologickou předpověď by mohlo v následujících dnech dojít ke zlepšení půdního sucha, ale stavu podzemních i povrchových vod to příliš nepomůže.

Pro letošní rok je podstatná také aktuální naplněnost vodních nádrží, která je díky poměrně dobré zimě dostatečná a dostačující. Vodárenské nádrže mají vodu pro zásobování obyvatel na 20 až 40 měsíců, tzn. že pitné vody máme dostatek a v případě krize jsme schopni poptávku po této strategické komoditě pokrýt,“ dodal ministr zemědělství Miroslav Toman. Správa státních hmotných rezerv má dostatek techniky a je operativní v uvolňování velkých cisteren – obce mohou mít dodávku vody do čtyřiadvaceti hodin. Stále více obcí ale potřebuje cisterny na delší období.

Například díky projektům Ministerstva životního prostředí se za poslední rok napojilo na nové zdroje pitné vody nebo posílilo vrty v obcích téměř pro 160 tisíc obyvatel. „Dalších více než 200 tisíc lidí můžeme uspokojit ještě letos. Současně už letos v červnu otevřeme pro města a obce další dotační program na propojení vodovodů za půl miliardy korun, financovaný z prostředků našeho Státního fondu životního prostředí, které jsou klíčové pro dlouhodobé zajištění dostatku pitné vody v obcích. S připraveností na sucho pomáhá obcím i domácnostem také program Dešťovka. Pro obce stále nabízí až 800 milionů korun a pro domácnosti jsou k dispozici ještě více než 100 milionů korun. Aktuálně tak nabízí Ministerstvo životního prostředí 2 miliardy korun na boj se suchem, na projekty, které lze realizovat okamžitě,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo zemědělství připravilo pilotní projekt pro šetrné hospodaření zemědělců v ochranném pásmu vodní nádrže Švihov (Želivka), která je největší vodárenskou nádrží ve střední Evropě. Projekt spočívá ve výrazně omezeném používání přípravků na ochranu rostlin, které jde ještě nad rámec stávajících omezení a jeho cílem je zlepšení kvality povrchové vody. MZe na to má připraveno 60 milionů korun ročně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688