TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.05.2019 10:12:39, aktualizováno 12.05.2019 09:04:12

Platy lékařů a sester rostou. "Za cenu hrozných přesčasů," tvrdí

Lékaři a sestry v nemocnicích si za posledních pět let výrazně polepšili. Podle ministerstva zdravotnictví jejich odměna významně převýšila průměrnou mzdu v ČR a vyrovnala se i průměru v Evropské unii. Zdravotníci a odbory ale nesouhlasí. Vyšší platy jsou prý vykoupené až stovkami hodin přesčasů, které musejí odpracovat kvůli stálému nedostatku pracovní síly.

Průměrná odměna lékaře od roku 2014 vzrostla o 32 procent, zdravotní sestry si polepšily o 41 procent. "Ty sestry si skutečně přijdou na slušné peníze. Je to ale dáno oběťmi, což jsou přesčasy - měsíční a roční," uvedla zdravotní sestra z pražské nemocnice Monika Steinerová.

V roce 2014 se průměrná hrubá měsíční mzda sester pohybovala okolo 27 tisíc korun. Minulý rok se v průměru dostaly přes 38 tisíc korun. "Pokud se podíváme na ty základy a podíváme se na ten odpočet za přesčasy, tak budeme na úplně jiné úrovni," tvrdí Dagmar Žitníková z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

A to je právě ono. Slovo "odměna" totiž zahrnuje peníze nejen ve formě samotného platu, ale právě také odměn, včetně výdělků za služby či přesčasy.

Podobně jsou na tom i lékaři. Jejich průměrná odměna dosáhla téměř 2,5násobku průměrné mzdy v Česku. Letos by se podle odhadů ministerstva mohl doktor v nemocnici dostat na odměnu až 84 tisíc korun.

"Pouze za předpokladu, že sloužím šest, sedm, osm služeb měsíčně, což znamená, že nejsem vlastně celou noc doma, jsou to 32hodinové služby, dosáhnu na polovinu německého platu," popsal chirurg z nemocnice v Karviné Lumír Tomala.

Přesčasy jsou ale nutné. Lékařů a sester je v nemocnicích totiž stále nedostatek. "Určitě ten stav není ideální, to je potřeba si říci. Ale dochází opakovaně k nárůstu počtu úvazků v českých nemocnicích. Počet sester je horší, ale už je to v řádech desítek a ne stovek," sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle ministerstva zdravotnictví mířily do platů lékařů a sester téměř všechny peníze, a nezbylo tak na rozvoj nemocnic. Proto by se podle ministra mělo teď investovat právě tam.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688