Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.05.2019 08:23:40

Trump chce zvýšit cla z 10 na 25%, Čína zvažuje zrušení obchodních jednání


Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu ) ročně. Na twitteru to od kterého se čekalo završení několikaměsíčního procesu. Indexy čínských akciových trhů reagují prudkým propadem, Shanghai Composite ztrácí 5,7 %, CSI 300 pak 5,8 %.
 
Americký prezident dnes zároveň pohrozil, že Spojené státy "zanedlouho" zavedou 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu ), které zatím clu nepodléhají.

Představitelé americké vlády přitom opakovaně ujišťovali, že vyjednávání s Pekingem o odstranění vzájemných obchodních překážek postupují dobře, upozorňuje server CNBC. Trump o zvýšení desetiprocentního cla mluvil už na začátku roku, po zahájení rozhovorů ale tento krok plánovaný na začátek března odložil.

"Obchodní dohoda s Čínou pokračuje, ale příliš pomalu, protože oni se snaží začít s jednáním znovu. To ne!" napsal dnes Trump na twitteru. "Těch deset procent se v pátek zvýší na 25 procent. Další zboží za 325 miliard dolarů, které nám Čína posílá, zůstává nezdaněné, ale zanedlouho bude, a to sazbou 25 procent," uvedl.

Poplatky, které platí Čína za vývoz do USA podle prezidenta neměly velký dopad na cenu výrobků, náklady podle něj nese hlavně Čína. Agentura Bloomberg ale podotýká, že většinu dodatečných výdajů ve skutečnosti pokryjí společnosti, které čínské zboží importují.

Příští týden se do Washingtonu vrací čínská delegace, kterou vede vicepremiér Liou Che. Podle CNBC se v poslední době objevila řada zpráv, že jednání USA s Čínou se chýlí ke konci a že dohoda by mohla být uzavřena už v pátek. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová ve čtvrtek řekla, že po rozhovorech v následujícím týdnu se Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching rozhodnou, zda se sejdou a podepíšou finální ujednání.

Spojené státy loni ještě před desetiprocentním clem na část dovozu zavedly také 25procentní poplatek na výrobky za 50 miliard dolarů ročně. CNBC uvádí, že neshody v rámci aktuálních jednání panují hlavně kolem krádeží duševního vlastnictví a povinnosti zahraničních firem při vstupu na čínský trh vydat své technologie firmám čínským. Spory se prý vedou také o tom, zda mají být cla zcela odstraněna, nebo zda se mají dále vybírat jakožto "vymáhací mechanismus".

Čína zvažuje zrušení obchodních jednání s USA

Čína zvažuje, že zruší jednání se Spojenými státy o vzájemném obchodu. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedl list The Wall street Journal (WSJ). Další kolo schůzek, od kterého se čekalo završení několikaměsíčního procesu, je přitom naplánováno na tento týden.

Donald Trump v neděli zároveň pohrozil, že Spojené státy "zanedlouho" zavedou 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu ), které zatím clu nepodléhají.

Tento krok znamená výraznou eskalaci obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Přitom Trump ještě v pátek hovořil o pokroku v rozhovorech, podotkl list. Ministr financí Steven Mnuchin minulý týden označil jednání s Pekingem za produktivní. Méně optimismu projevil americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, podle něhož Čína upouštěla od některých svých dřívějších závazků.

Rozhodnutí zrušit rozhovory by bylo v souladu se strategií Pekingu nevyjednávat pod tlakem hrozeb, upozorňuje list WSJ.

Načasování hrozby ze strany prezidenta Trumpa vyvolalo spekulace, že jejím cílem je vytvořit tlak na Čínu a na domácí půdě mu připsat body. "S prezidentem Trumpem nikdy nevíte, ale je tu velká šance, že je to jen hrozba," řekl Chad Bown z Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku. "Pokud oznámí dohodu v průběhu tohoto týdne, bude to vypadat, jako by jednal tak tvrdě, jak jen to jde, aby dospěl dohodě," dodal.

Neshody v rámci aktuálních jednání panují hlavně kolem krádeží duševního vlastnictví a povinnosti zahraničních firem při vstupu na čínský trh vydat své technologie firmám čínským. Spory se prý vedou také o tom, zda mají být cla zcela odstraněna, nebo zda se mají dále vybírat jakožto "vymáhací mechanismus".

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688