TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.05.2019 06:52:04

Stát ubral peníze na veřejně prospěšné práce, radnice se vzbouřily


Nakonec aspoň o dvě stě milionů korun více pošle stát na veřejně prospěšné práce, než původně letos plánoval. I přes nízkou nezaměstnanost je totiž podle ministerstva práce stále velké množství lidí, pro které je těžké najít práci. Peníze na navýšení se resortu podařilo ušetřit z vlastních zdrojů.

Ještě v loňském roce do obecních pokladen putovalo z ministerstva 1,9 miliardy korun. Původní snížení o 600 milionů na tento rok ministerstvo vysvětlovalo nízkou nezaměstnaností a dostatkem volných míst ve firmách.

 

Ze současných 1,3 miliardy korun nakonec navýší Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) podporu veřejně prospěšných prací o 200 milionů. V roce 2019 tak na ně celkem půjde jeden a půl miliardy.

 

Dobrá zpráva je to pro města a obce. Právě ty takzvané veřejně prospěšné pracovníky zaměstnávají například na úklid nebo údržbu zeleně.

 

 

 

Původní plánované snížení kritizovali zástupci radnic. Podle nich totiž dávají práci lidem, kteří mají minimální šanci najít jinou. Za pravdu jim teď dává i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). "Každý, kdo chce pracovat, musí dostat příležitost. I když máme nízkou nezaměstnanost, tak pro lidi, kteří mají více hendikepů, je pořád velmi těžké najít si práci," uvedla ministryně.

 

To je podle ní důvod, proč se ministerstvo rozhodlo nakonec na veřejně prospěšné práce přidat. Částku pro navýšení na 1,5 miliardy se podařilo ministerstvu najít ve vlastních rezervách. "Z těchto prostředků nejsou financovány pouze veřejně prospěšné práce, ale také další nástroje aktivní politiky zaměstnanosti," vysvětluje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

 

 

 

Mezi zmiňované nástroje patří například rekvalifikace, zřízení pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením nebo příspěvek na úhradu provozních nákladů spojených se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688