TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  05.05.2019 08:38:31

Hybridy: Praha ruší výhodné parkování pro hybridní auta

Stovky tisíc korun investovali lidé do hybridních aut kvůli levnějšímu a jednoduššímu parkování v Praze - teď zjistili, že peníze prakticky vyhodili oknem. Magistrát totiž tuhle výhodu zavedenou minulým vedením hlavního města po roce zrušil. Majitelé hybridů se kvůli tomu chtějí soudit.

Pan Dvorský pracuje a bydlí v Praze, trvalý pobyt v ní ale nemá. Namísto benzínového si koupil o více než sto tisíc korun dražší hybridní model, aby vyřešil to, že nemá nárok na rezidentní parkování.

 

"Na magistrátu jsem byl před asi dvěma měsíci zařídit si to zvýhodněné parkování. A tam mi řekli, že pro hybridy se nic měnit nebude - že si pouze za rok přijdu obnovit toto oprávnění," řekl TV Nova Drahomír Dvorský.

 

Nové vedení Prahy ale zvýhodnění, podle kritiků bez dostatečného informování, zrušilo. Hybridní vozy podle něj nejsou dostatečně ekologické.

 

"Dali jsme to v souladu se zákonem, který je platný od 1. 4. Některá vozidla bohužel produkují tolik emisí jako normální automobily, takže my jsme ty podmínky srovnali," tvrdí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

 

 

 

O zvýhodněné parkování mohlo přijít až několik tisíc lidí. Podle odhadů je totiž v hlavním městě asi 5 až 6 tisíc hybridních vozů. Věc chtějí řešit soudně. Řada z nich se totiž pro investici do hybridů rozhodla právě kvůli výhodnému parkování.

 

"Ta dohoda s magistrátem není možná. A naopak ta atmosféra je tam velmi vyhrocená. Nezbude skutečně nic jiného, než ta právní cesta, pokusit se o přezkum toho rozhodnutí," řekl majitel hybridu Pavel Šutka.

 

Magistrát se brání, že jako kompromis výhodné parkování alespoň prodloužil - o tři roky pro ty, kteří si o to do konce dubna zažádali, s platností pro městskou část v místě trvalého bydliště.

 

"Ty majitelé, kteří nemají trvalé bydliště v Praze, si můžou prodloužit ještě o jeden rok zdarma - v jejich vybrané městské části," radí náměstek pro dopravu Scheinherr.

 

 

 

Vedení města prý nemá obavy z toho, že by hybridy další tři roky příliš zaplňovaly parkovací místa. Ani sami Pražané nemají o podpoře hybridů jasno.

 

Pražané s hybridy s emisemi pod 50 gramů na kilometr, či automobilů čistě na elektrický pohon, se prý podobných omezení obávat nemusí.

 

Na tom, jaká je budoucnost aut s alternativním pohonem, se nemohou shodnout zatím ani odborníci. Jedni vidí v autech na elektřinu budoucnost, druzí tvrdí, že jejich výroba zatěžuje přírodu a že budování infrastruktury je drahé a komplikované. Jasno v tom nemají ani v zahraničí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688