Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  04.05.2019 13:57:04

Investice do komodit – jaké jsou výhody a nevýhody?

Láká Vás zhodnocení volných prostředků skrz investice do ropy, zemního plynu, zlata, případně bavlny, obilovin, kukuřice či dokonce živého dobytka? Pojďme se spolu podívat, jaké jsou výhody a nevýhody tohoto druhu investic.

Výhody

Začněme tím příjemnějším, tedy výhodami…

Diverzifikace

Komodity představují zajímavou možnost diverzifikace portfolia. Zatímco některé komodity vykazují růsty cen v době rostoucí nejistoty na finančních trzích (např. zlato), jiným se naopak daří v době, kdy ekonomika a potažmo i kapitálové trhy „jedou“ na plný plyn (např. ropa, zemní plyn, platina apod.)

Komodity typu ropa, zemní plyn, platina, měď apod. jsou navíc využívány po celém světě, tj. jejich cenu neovlivňuje pouze vývoj v konkrétním regionu, byť je pravdou, že zásadní vliv na vývoj cen komodit má ekonomická situace v hlavních světových ekonomikách, tj. USA, Číně, Německu, Japonsku.

Ochrana před inflací

Komodity mohou být vhodnou ochranou kapitálu před inflací. Tak jak rostou cenové hladiny produktů a služeb v ekonomice, mají tendenci růstu i ceny komodit. Nemusí se přitom jednat nutně pouze o zlato, jež po staletí platí za možnost ochrany majetku před inflací č. 1, ale také o komodity typu platina, stříbro, měď apod.). Samotnou kapitolou jsou v tomto směru tzv. měkké komodity, zejména pak zemědělské komodity, jež jsou uchovatelem hodnot i v opravdu špatných ekonomických situacích (tento druh komodit má však svá specifika i co se nevýhod týče).

Potenciál vysokých výnosů

Díky jejich omezené nabídce (jejich zásoby jsou omezeny) a závislosti světové ekonomiky na nich, investice do komodit nabízí potenciál vysokých výnosů.

Nevýhody

Pokud jde o nevýhody, mezi ty nejvýznamnější patří…

Zásahy ze strany státu

Právě jejich strategická významnost a omezené zásoby jsou důvodem, proč jsou komodity předmětem regulací a dalších různých omezení. Ať už jde o zásahy do cen ropy ze strany ropného kartelu OPEC, omezení čí zakázání vývozu rýže v Bangladéši či naopak zákaz dovozu zemědělských komodit z USA v Číně.

Regulatorní opatření přichází nečekaně a mohou mít zásadní vliv na cenu komodit celosvětově.

Vysoká volatilita cen

Komodity jsou investicí nabízející zhodnocení čistě skrz růst cen, tj. nevyplácí žádné dividendy, neplatí žádné úroky. Cena komodit může být skokově ovlivněna, jak již bylo zmíněno výše, zásahy ze strany státu, přírodní katastrofou či nepříznivým počasím (zejména u zemědělských komodit).

Naopak, díky jejich globálnímu rozšíření a využití v mnoha odvětvích (např. u zlata je to průmysl, šperkařství, zdravotnictví, letectví apod.), u komodit je nízké riziko rychlého a prudkého poklesu cen z důvodu vzniku nové technologie. Názornou ukázkou mohou být snahy o omezení využití fosilních paliv v dopravě, kdy přechod na elektrické pohony je během na několik desítek let ve vyspělých ekonomikách, ještě na delší dobu pak v rozvíjejících se zemích, jež mají v tomto méně ambiciózní plány.

Dlouhý investiční horizont

Právě z důvodu závislosti na zhodnocení skrze růst cen a vysokou volatilitu, komodity mají dlouhý investiční horizont, nejčastěji 7 – 12 let, tj. mnohem déle než u dluhopisů a déle než u akcií. I proto investoři volí komodity v době, kdy mají vybudovaný solidní základ své dynamické složky portfolia.

Pozn. tento text má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688