Patria (Patria Finance)
Volby  |  02.05.2019 16:16:07

Jak ovlivní americkou ekonomiku prezidentské volby v roce 2020 a Trumpova snaha v nich opět zvítězit

S tím, jak se blíží další prezidentské volby v USA, se stupňuje tlak současného prezidenta Donalda Trumpa na Fed, aby více uvolnil svou politiku. Trump se také snaží dosadit do vedení centrální banky lidi, kteří by sympatizovali s jeho přáními. Podle investiční společnosti Pictet také roste pravděpodobnost, že s blížícími se volbami prezident uvolní tlak na Čínu a zaměří se na další výdaje na infrastrukturu (i když demokraté s většími programy nových výdajů asi souhlasit nebudou). Všechny tyto kroky mohou prodloužit současnou fázi cyklu, ale ani akomodační politika Fedu a snaha prezidenta nemohou ovlivnit „všechny kouty amerického hospodářství“.

Pictet poukazuje například na cyklus spotřebitelských úvěrů. V letech 2020 a 2021 se podle něj může stát problémem oblast kreditních karet a na spotřebitele mohou dolehnout vyšší ceny ropy. Ty sice prospívají americkému energetickému sektoru a jeho investicím, ale spotřebitel na ně doplácí a rovněž prezident Trump je vnímá jako negativum. Pode Pictetu by jím ale byl zejména scénář, kdy by v USA proběhl ropný boom, který by prudce srazil cenu ropy na světových trzích.

Problematickou oblastí se mohou stát i mzdy. Současná politika Fedu sice drží dole náklad firemních úvěrů a půjček, ale pokud by se růst mezd začal přibližovat k 4 %, šlo by o výstražný signál. V minulosti totiž toto tempo růstu signalizovalo blížící se recesi. Její pravděpodobnost je ale podle Pictetu pro rok 2019 omezená a zatím se nezdá, že v roce 2020 by měla být situace rozdílná. I když ekonomika bude tou dobou již zranitelnější.

Trumpovi by podle Pictetu v jeho snaze o získání přízně voličů v dalších volbách mohla nakonec pomoci globální ekonomika. Ta sice letos prochází určitým útlumem, ale to by se příští rok mohlo změnit. Pictet ovšem dodává, že vyloučit nelze ani opačný scénář – tedy zhoršení globální ekonomiky, které by se projevilo i v americkém hospodářství a zhoršilo Trumpovy šance na znovuzvolení. Fed podle ekonomů společnosti každopádně nebude snižovat sazby jen proto, aby udělal nynějšímu prezidentovi radost. Nicméně může dojít k tomu, že americká centrální banka „zůstane dobrovolně za křivkou“.

Následující graf ukazuje, že současná expanze americké ekonomiky je jednou z nejdelších v historii a pokud by skutečně trvala až do roku 2020, stala by se úplně nejdelší (trvala by 134 měsíců, za ní by byla expanze, která začala v dubnu 1991 a trvala 119 měsíců):



Zdroj: Pictet

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688