Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  02.05.2019 13:30:24, aktualizováno 16:09:54

ČNB zvyšuje sazby, základní sazbu na 2 %. Koruna na denním dnu

Aktualizováno

Česká národní banka podle očekávání dnes zvýšila úrokové sazby. základní úroková sazba, kterou je dvoutýdenní repo sazba, vzroste o 0,25 procentního bodu na 2,00 %. Bankovní rada současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 3 % a diskontní sazby na 1 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 3. května 2019, uvedla ČNB na svém webu. Základní úroková sazba je nyní na nejvyšší hodnotě za posledních deset let. Pro její zvýšení hlasovalo na dnešním jednání bankovní rady všech sedm jejích členů, uvedl na následné tiskové konferenci guvernér banky Jiří Rusnok.

Rozhodnutí zvýšit sazby se na trzích očekávalo. Centrální banka loni zvedla sazby pětkrát, naposledy v listopadu. Letos ale zatím s podobným krokem otálela.

"ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 25 bps na 2%. Tím ale svou jestřábí energii pravděpodobně nadlouho vyčerpala," uvedl ekonom Patria Finance Jan Bureš. "Čekáme, že květnový růst sazeb zůstane v tomto roce ojedinělým krokem. Ekonomika na začátku roku viditelně zpomalila (náš nowcast ukazuje na růst pouze o 0,2% mezikvartálně a 2,2% meziročně). Domácí inflační tlaky zůstávají sice relativně vysoké a koruna slabá, vnější prostředí je ale zatížené řadou nejistot," dodává Bureš.

"Na dnešní rozhodnutí také zatím nereaguje nijak pozitivně česká koruna – trhy totiž nevěří, že se ČNB odváží v utahování měnové politiky pokračovat. Uvidíme, zda na tom něco změní tisková conference guvernéra Rusnoka," komentuje Bureš.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu jsou na příklad navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně.

Trh po krátkém zakolísání posílá kurz koruny k euru na slabší stranu. Po tiskové konferenci se koruna dostala na denní dno 25,700 za euro a byla vzdálená dosavadnímu výhledu ČNB.

Reakce české koruny k euru na průběh tiskové konference ČNB online:

Právě tento fakt, totiž rozdíl mezi aktuálním kurzem a jeho odhadem z pera ČNB, mohl být podle analytiků ČSOB hlavním argumentem pro dnešní zvýšení sazeb. Ostatní čísla z tuzemské ekonomiky totiž podle nich až tak přesvědčivě pro růst sazeb nevyznívala.

Výhled pro růst a inflaci

Centrální banka v dnes představené nové makroekonomické prognóze zhoršila odhad růstu ekonomiky v tomto a příštím roce na 2,5 %, respektive 2,8 %. V předchozí únorové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 2,9 % a příští rok o 3 %. Růst spotřebitelských cen ve druhém čtvrtletí 2020 banka čeká meziročně o 2,0 % oproti 1,9 % v předchozí prognóze. Růst indexu spotřebitelských cen pro třetí čtvrtletí 2020 ponechala beze změn na 2,0 %. Směnný kurz koruny banka předpokládá letos v průměru na 25,3 za euro, dříve počítala s 25 za euro. V roce 2020 ho odhaduje na 24,7 za euro oproti dříve předpokládaným 24,2 %.

Jiří Rusnok @CNB_cz: V nové prognóze očekáváme mírnější zhodnocování $CZK než v předešlých prognózách #ekonomika #CR ???? pic.twitter.com/yjL4IPKZeq

Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes zároveň dodal, že zvýšení úrokových sazeb, které nová prognóza předvídá, nastalo dnes. "A pokud jde o další vývoj, ten je otevřený. Prognóza nevidí potřebu dalšího zvyšování sazeb v zhruba následujícím roce," uvedl Rusnok. Zároveň upozornil, že do budoucna nelze vyloučit zvýšení ani snížení sazeb. Základní scénář odhadů ČNB s tím ovšem nepočítá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688