Manuvia (Manuvia)
Práce  |  02.05.2019 12:05:04

Pracovníci z Ukrajiny jsou ve střední Evropě žádaní. Vyberou si práci u nás?

Za poslední rok a půl přišly do Polska za prací dva miliony lidí z Ukrajiny a půl milionu z Běloruska. Německá vláda nedávno avizovala, že chce usnadnit zaměstnání půl milionu pracovníků z Ukrajiny, a to už v průběhu letošního roku. Povolovací proces by měl prý trvat jen pár dní. U nás trvá získání povolení více než měsíc. „Pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii s 90denním vízem jsme schopni zajistit za 77 dní. Větší část této doby pohltí administrativní procesy a zákonné lhůty pro jednání na konzulátu,“ potvrzuje Peter Dosedla, ředitel Manuvia, největšího poskytovatele personálního leasingu do výrobních firem v České republice a na Slovensku. U našeho východního souseda trvají příslušné procesy asi polovinu času kvůli jednodušší administrativě vyžadované slovenskou legislativou. 

Tyto bariéry budou podle Petera Dosedly snižovat konkurenceschopnost českého pracovního trhu. „Když se ukrajinský zaměstnanec rozhoduje, kterou pracovní nabídku přijme, zvažuje samozřejmě zejména finanční přínosy. Neméně důležité je ale i to, kolik starostí bude muset v souvislosti s novou prací řešit. Čím jsou u nás legislativní procesy složitější, tím je zájem o Českou republiku jako pracovní destinaci nižší. A právě proto hraje tak důležitou roli to, jak dobré služby dokáže nabídnout pracovní agentura. Kromě vyřízení administrativních záležitostí je samozřejmostí i zajištění ubytování, dopravy, a hlavně dobrá komunikace a pomoc s adaptací,“ myslí si Peter Dosedla. 

České firmy si pracovníky z Ukrajiny chválí
Manuvia zajistila českým firmám už přes tisícovku ukrajinských zaměstnanců. Rychle se zapracovali a podniky jsou s nimi spokojené.  Podle statistik Manuvie mají ukrajinští zaměstnanci výrazně nižší fluktuaci, pouhá 2,5 %. Firmy tak ušetří. “Díky ukrajinským pracovníkům se nám povedlo stabilizovat fluktuaci a produktivitu včetně kvality odvedené práce. Ukrajinští zaměstnanci projevují vysoký zájem o práci i práci přesčas,” říká Ondřej Zbýň, personalista ve společnosti Tawesco, která vyrábí lisovací nářadí, kovové výlisky a svařence převážně pro automobily a zemědělskou techniku. 

Mezi pracovníky z Ukrajiny jsou nezřídka i lidé s vysokoškolským vzděláním. Snad i proto se říká, že vykazují nižší chybovost. Zaměstnání Ukrajinců nám pomohlo v době, kdy jsme potřebovali rychle zajistit požadavky výroby. Ukrajinští pracovníci se dříve zaučí a zvládají také čalounické operace, které jsou náročnější,” sdílí své zkušenosti Petra Hosová ze společnosti Adient Czech Republic k.s., která se specializuje na výrobu autosedaček.

Pracovní agentury pomohou s náborem, administrativou i adaptací
Zaměstnávání cizinců je pro firmy dobrou alternativou zejména na časově omezené projekty. Devadesátidenní pracovní víza pomohou alespoň dočasně pokrýt zvýšený nárůst výroby. Navíc zaměstnanci, kteří se zaučí a osvědčí, se mohou po třech měsících opět vrátit a už není nutné je zaškolovat. „U některých projektů fungují dva turnusy agenturních pracovníků, kteří se každé tři měsíce střídají,“ popisuje možnou praxi Tomáš Lenárt, ředitel náboru a marketingu Manuvia. 

Při dlouhodobějším zájmu o spolupráci lze vyřídit zaměstnaneckou kartu na dva roky. Administrativní proces však firmy neúměrně zatěžuje, proto se raději obracejí na pracovní agentury. „Náborům zahraničních pracovníků se věnujeme už dvacet let. Máme specializovaný tým pro vízovou agendu, zajišťujeme překlady dokumentů a tlumočníka, staráme se o dopravu, ubytování i adaptaci na pracovišti. Naši zákazníci oceňují nejen to, že jim dokážeme pomoci plnit nasmlouvané zakázky, ale i to, že za ně vyřešíme všechny legislativní náležitosti,“ potvrzuje Tomáš Lenárt z Manuvie. 

Průměrná mzda na Ukrajině je asi sedmapůlkrát nižší než průměrná mzda v EU. Pro takové zaměstnance je motivující nejen základní mzda, ale i přesčasy. Přesto se čeští zaměstnanci nemusejí obávat, že budou časem bez práce. Podle Petera Dosedly zaměstnávání cizinců doposud žádné negativní dopady na lokální pracovní trhy nemělo, nezaměstnanost stále klesá a mzdy stoupají. 

Manuvia - mezinárodní personální společnost

Manuvia je mezinárodní hráč na trhu personálního leasingu. Zaměřuje se na výběr manuálních pracovníků pro firmy v oblasti automobilového a elektrotechnického průmyslu, logistiky, strojírenství, potravinářství, maloobchodu a sektoru HORECA. Je specialistou na zahraniční nábor a adaptaci zahraničních pracovníků. Společnost poskytuje služby stovkám klientů v České a Slovenské republice a zaměstnává více než 12 000 lidí.

Více se můžete dozvědět na: www.manuvia.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688