Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  01.05.2019 22:55:56

1. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu po většinu dne posilovaly a například index S&P 500 posunul svůj intradenní historický rekord. Po skončení zasedání americké centrální banky a komentářích šéfa Fedu Jeromea Powella, které zklamaly naděje části trhu na možné snižování sazeb, ovšem hlavní indexy prudce oslabily o více než půl procenta. Ztráty z průběhu dne naopak napravil americký dolar.

Americké akcie smazaly počáteční zisky a oslabily. Index S&P 500 přitom v minulých třech seancích uzavřel na rekordech a na další intradenní rekord (2 952 bodů) vystoupil i na začátku středečního obchodování. Index Dow nakonec odepsal 0,61 % na 26 430,14 bodu, širší index S&P 500 odepsal 0,75 % na 2 923,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,57 % na 8 049,64 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 12,80 % na 14,80 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA po poklesu pod 2,47 % uzavřel na stejné úrovni jako v úterý, a sice 2,50 %. Bitcoin a ethereum posílily zhruba o procento.

Měnový výbor Fedu na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání nechal úrokové sazby beze změny v pásmu 2,25-2,50 % a zopakoval, že letos bude při rozhodování o změnách nákladů na úvěry trpělivý a že v nejbližších měsících není růst úroků pravděpodobný. Centrální bankéři také uvedli, že ekonomika je v dobrém stavu, inflace ale zůstává nízká.

Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci zmírnil pravděpodobnost, že by Fed mohl koncem roku snížit úroky. Naopak naznačil, že v úvahu připadá i zvýšení úroků. "Trh v cenách akcií zohledňoval možnost snížení sazeb v letošním roce. Powellovo 'sorry, sazby snižovat nebudeme' způsobilo pokles v závěru středečního obchodování," uvedl Peter Boockvar z Bleakley Advisory Group.

TRUMP VOLÁ PO DALŠÍM QE

Zpráva sice podpořila realitní firmy, finanční společnosti ale prohloubily ztráty. Jinak z převážně ztrátové seance vyšly se ziskem prakticky pouze akcie těch firem, které oznámily dobré výsledky hospodaření.

Nebýt akcií Applu (+4,91 %), které ve středu posilovaly po úterním oznámení silných firemních výsledků, byl by pokles amerických indexů ještě výraznější. Čísla Applu překonala očekávaní, přestože příjmy z prodeje iPhonů výrazně klesly. Firma také oznámila plány na odkup akcií a zvýšila dividendu.

Dolar naopak po zasedání Fedu smazal ztráty a posílil. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,1 % na 97,64 bodu. Vůči euru posílil o 0,2 % na 1,1195 USD, k japonskému jenu ale zůstal beze změny kolem 111,44 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,1 % na 124,82 JPY.

Zasedání FOMC se konalo poté, co příznivé údaje o růstu americké ekonomiky poslaly v dubnu dolar na nejvyšší hodnotu za dva roky. Naděje na oživení americké ekonomiky po zpomalení koncem loňského roku se však ve středu mírně snížily, když americký Institut pro řízení dodávek (ISM) uvedl, že aktivita ve zpracovatelském sektoru klesla v dubnu nejníže za dva a půl roku. Překvapivé zhoršení aktivity částečně kompenzovala zpráva organizace ADP, podle které americké soukromé firmy v dubnu přijaly 275 000 zaměstnanců, nejvíce za devět měsíců.

K posílení dolaru minulý měsíc částečně přispěly také ztráty eura kvůli rostoucím obavám ze zpomalení ekonomiky eurozóny. Nicméně relativně příznivá úterní statistika z eurozóny pomohla euru k růstu nad 1,12 USD.

KDO ZBOHATNE NA IPO UBERU?

Ceny ropy během středy klesaly. Jedním z hlavních důvodů byly zprávy ze Spojených států. Zásoby suroviny v USA totiž stouply více, než se čekalo, a jsou nejvyšší od září 2017. Těžba ropy se pak zvýšila na nový rekord. Pokles částečně zbrzdilo přiostření krize ve Venezuele.

Zásoby ropy v USA se minulý týden podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) zvýšily o 9,9 milionu barelů, hlavně díky vyšší těžbě a dovozu a naopak nižší aktivitě rafinérií. Analytici podle agentury Reuters čekali růst o 1,5 milionu barelů. Těžba ropy se zvýšila o 100 000 barelů na rekordních 12,3 milionu barelů denně.

Trh také sleduje vývoj ve Venezuele. Vůdce tamní opozice Juan Guaidó svolal na středu nové demonstrace proti vládě prezidenta Nicoláse Madura. Prohlásil, že půjde o "největší protestní pochod" v dějinách Venezuely. Mnoho pozorovatelů se obává eskalace napětí a dalšího přerušení dodávek ropy, i když oblasti, ve kterých se těží ve Venezuele ropa, jsou daleko od hlavního města.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688