Patria (Patria Finance)
Komodity  |  01.05.2019 08:53:42

Hayek by se z kryptoměn radoval. Co my?

Kryptoměny si získaly pozornost médií, politiků i běžných lidí. Ekonom Pierpaolo Benigno se na stránkách VoxEU ptá, zda by dokonce mohly „ohrozit primární funkci centrálních bank“. Tedy jejich schopnost ovlivňovat výši inflace a ekonomickou aktivitu. Konkurence více měn může v principu inflaci snižovat a bránit manipulaci se sazbami a cenami, „ke které vlády v minulosti nejednou tíhly.“ Jenže také může nastat situace, že dojde ke ztrátě vládní kontroly nad prostředkem směny, a to by s sebou neslo svá rizika.

„Hayek se podivoval nad tím, proč by vlády měly mít exkluzivní právo na tvorbu a regulaci peněz, jenže od jeho časů se situace změnila a centrální banky ve vyspělých ekonomikách uspěly při krocení inflace a zachovávání hodnoty peněz,“ píše ekonom. Nyní ale vstupují na scénu kryptoměny, které mají některé vlastnosti tradičních peněz a mohou sloužit jako prostředek směny. Klíčový rozdíl ale tkví v tom, že kryptoměny nejsou úročeny tak jako rezervy centrálních bank. A jejich nabídka je na rozdíl od tradičních peněz pevně dána algoritmem, který definuje jejich těžbu.

Benigno se domnívá, že „pokud bude růst významu kryptoměn dostatečně pomalý a jejich hodnota bude sílit, mohly by se lehce stát lepším prostředkem směny než současné peníze“. Ty by se tak mohly dostat do vážných problémů. Mohla by se například vést debata o tom, v jaké měně mají být vedeny dluhy či dokonce v jaké měně mají být placeny daně. Může se ale také stát, že konkurence ze strany kryptoměn povede ke „zvýšení kvality vládních peněz“, a to v případě, kdy by tato konkurence vedla ke snížení inflace.

„Hayek protestoval proti monopolu v peněžní nabídce s tím, že s sebou nese tradiční negativa monopolu. Lidé musí tento produkt používat i přesto, že může být nedostatečné kvality. A tento monopol také brání objevu nových metod uspokojování potřeb, o jejichž hledání ale monopol sám nemá nejmenší zájem,“ píše ekonom. Dodává však, že poslední finanční krize jasně ukázala, jak důležitá je funkce „věřitele poslední instance“. Tu v rámci současného systému plní centrální banka v době, kdy se ekonomika a bankovní systém dostávají do hlubokých problémů.

V diskusi o znehodnocování peněz a inflaci se také objevují hlasy, které volají po zvýšení inflačního cíle. Takový krok by podle nich pomohl vyhnout se pasti likvidity. Podobné cíle a strategie mohou být sledovány jen centrální bankou a nemohou být dosaženy v systému navzájem si konkurujících měn. Kryptoměny jsou ale každopádně pro centrální banky výzvou a Benigno tvrdí, že není divu, že se centrální banky samy pouští do úvahy o vlastních kryptoměnách.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

02.05. 14:08  Hayek (Dalibor Bartoš)
01.05. 09:39  Už je na čase (bitcoin)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688