TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  01.05.2019 06:27:08

Cestovky mění klientům zájezdy, na vině jsou problémy boeingu

Další změny v letních dovolených hlásí cestovní kanceláře. Klienty čekají zrušené nebo přesunuté lety a náhradní termíny. To vše je následek takzvaného uzemnění Boeingů 737 MAX. Šéf letecké firmy ale prý na schůzi akcionářů slíbil, že se budou snažit stroje do vzduchu dostat co nejdřív.

Dovolenou přes cestovku si koupila i slečna Hanka s přítelem. Jenže pocit radosti vystřídal strach. "Bojíme se, jestli vůbec odletíme, cestovka nám oznámila, že kvůli chybějícím letadlům nám může být bohužel změněn termín," řekla Hana TV Nova.

Změnu si v úterý vyslechla zhruba tisícovka cestujících. Ti na dovolenou v následujících týdnech budou muset odletět z jiného místa, než si původně zaplatili.

"Změny se týkají zejména odletových míst z moravských metropolí, což je Ostrava a Brno. V tomto případě klientům nabízíme třeba posun termínu, nebo také přesunutí odletu do Prahy," uvedl mluvčí CK Exim tours Petr Kostka.

Podle Ondřeje Rušikvase z cestovní kanceláře Blue Style řeší společnost náhradní dopravu, aby klientům usnadnila nelehkou situaci. "Některým poskytujeme kompenzaci v případě, že dojde ke zkrácení zájezdu," uvedl Rušikvas.

Některé cestovní kanceláře už klienty dokonce upozornily, že jejich zájezd je zrušený. "V tuto chvíli máme potvrzené zrušené čtvrteční lety do Marsa Alam a jako náhradu nabízíme odlety nedělní nebo jiné egyptské destinace - Hurghadu či Tabu," řekla TV Nova mluvčí CK Čedok Hana Součková.

"Hledáme řešení, které by pro naše zákazníky bylo co nejvýhodnější. Řešíme případnou náhradu zrušených spojů lety jiných společností," nastínil možné řešení mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka se společnosti podařilo situaci vyřešit tak, že u všech zájezdů, které cestovní kancelář na svém webu nabízí, si klienti mohou být stoprocentně jistí, že odletí a že se nic nebude měnit. "Máme zajištěného a potvrzeného dopravce," řekl Bezděk.

Podle ekonomů je situace špatná i pro letiště a personál - lidé kvůli kauze můžou přijít o práci. "Česká letiště, zejména letiště ostravské, pardubické a karlovarské, mohou čelit hrozbám až existenčního rázu," varoval ekonom Lukáš Kovanda.

Problémem boeingů je senzor, který při příliš rychlém stoupání začne tlačit předek letadla dolů. To podle odborníků způsobuje nebezpečí pádu. Firma prý má ale vše pod kontrolou. "Máme nový software, díky kterému bude letadlo ještě bezpečnější," tvrdí ředitel Boeingu Dennis Muilenburg.

Řada cestovních kanceláří upozorňuje, že kvůli uzemnění boeingů a chybějícím kapacitám může být malý výběr zájezdů last minute.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688