Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  30.04.2019 10:51:08

Výrazný propad produkce stříbra u největšího producenta na světě

Největší producent stříbra na světě společnost Fresnillo PLC na světě hlásí za 1. čtvrtletí 2019 pokles produkce. Důl Fresnillo, vlajková loď stejnojmenné společnosti, se nachází v mexickém státě Zacatecas. Ten patří spolu se státy Durango, Hidalgo, Guanajuato a Chihuahua mezi největší naleziště stříbra na světě. Těžit se zde začalo v roce 1824 a i díky tomuto dolu se Mexiko na celosvětové produkci stříbra podílí více než 20 procenty. To z něj dělá suverénně největšího producenta tohoto ušlechtilého kovu.

Stříbrná historie oblasti Zacatecas ovšem sahá až do 16. století, kdy bylo Mexiko kolonizováno Španěly. V minulosti ovšem dosahovala stříbrná ruda mnohem vyšších kvalit např. průměrná produkce stříbra v USA a Austrálii kolem roku 1800 byla 40-50 Oz stříbra na vytěženou tunu rudy (Oz/t). I když v dnešním světě stále roste (a bude i nadále) spotřeba stříbra, průměrná produkce v primární těžební sféře tohoto kovu výrazně poklesla.

Když se podíváme na následující tabulku, uvidíme, že produkce celé společnosti stále ještě narůstá. Nicméně je to na úkor stále větší a větší těžby, jelikož výtěžnost rud se stále snižuje. Pro představu. V roce 2005 produkoval důl Fresnillo průměrně 15,2 Oz/t, ale v následujícím desetiletí došlo k výraznému poklesu o 57 %. V roce 2015 již průměrná čistá produkce stříbra činila pouhých 6,5 Oz/t, což představuje ztrátu 8,7 Oz/t.

 

Produkce stříbra společnosti Fresnillo PLC

Společnost je největším producentem stříbra na světě, nicméně v letošním prvním čtvrtletí došlo k docela výraznému propadu produkce v porovnání se stejným obdobím roku 2018. Důvodem tohoto poklesu byla nižší výtěžnost rud a rovněž nižší objem celkové zpracované rudy. Společnost zaznamenala největší propad na dolu Fresnillo, ale rovněž byly poklesy na dalších dolech a to Saucito a San Julian. Celkový pokles produkce stříbra činil za první čtvrtletí roku 2019, oproti prvnímu čtvrtletí roku 2018 o téměř 15 % - 2,3 milionů Oz – 71,54 tun.

 

Fresnillo PLC změna produkce

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688