Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.04.2019 09:09:25

Americké indexy dále vylepšují svoje rekordy (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Mediální skupina CME pokračuje v nastolených pozitivních trendech.

Bankovní daň dle premiéra Andreje Babiše nebude. Jediná nová daň, na které se koalice shodne, se dotkne internetových společností, jako je Google nebo Facebook.

Prodej bulharských aktiv ČEZ je v pokročilé fázi vyjednávání.

Pojistný trh v České republice dále roste.

Evropské akcie budou mít na počátku seance tendenci mírně ztrácet.

Eurozóna dnes publikuje údaje o vývoji HDP za Q1 19. Ty už zveřejnila Francie a dle očekávání tamní ekonomika vzrostla o 0,3 % q/q. Kromě toho se v zemi galského kohouta dočkáme spotřebitelské inflace, která bude publikována i v Německu. Zde byla ráno zveřejněna i spotřebitelská důvěra dle institutu GfK, jež mírně překonala odhady. Spojené státy představí vývoj cen nemovitostí ve svých 20 největších metropolích a spotřebitelskou důvěru.

Poslední dubnový den přinese hospodářské výsledky amerických společností jako Apple, General Motors, McDonald’s, Pfizer, General Electric nebo ConocoPhillips. Výsledková sezóna v Evropě bude o poznání chudší. Mezi reportujícími nalezneme Orange, BP, Airbus nebo Deutsche Lufthansa.

Société Générale snížila doporučení na Držet pro francouzskou mediální skupinu TF1. 

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy S&P 500 a Nasdaq pokračují ve vylepšování svých historických maxim. Včera k nim přidaly dalších 0,1 %, respektive 0,2 %. Tomu pomohly i zveřejněné cenové deflátory PCE, které byly oproti odhadům nižší, což potvrzuje očekávání, že Fed letos sazby již zvedat nebude. Zklamáním byly po uzavření trhu zveřejněné hospodářské výsledky společnosti Alphabet, které ukázaly na výrazně nižší tržby. Akcie po hlavní fázi obchodování přišly o více jak 7 %, dá se tedy očekávat poměrně výrazný tlak na jejich propad v průběhu dnešní seance.

Japonské trhy zůstaly i dnes zavřené. Ostatní burzy ale společný směr nenašly. V plusu uzavírají čínské akcie, když index CSI 300 přidává čtvrt procenta, nebo malajsijské či indonéské se ziskem okolo 0,2 %. Naproti tomu půl procenta ztrácejí akciové tituly v Austrálii a Indii.

CME

Mediální skupina ráno představila výsledky hospodaření za Q1 19. Přes pokles tržeb se podařilo společnosti výrazně zvýšit OIBDA a provozní zisk. OIBDA marže vzrostla o 3,6 pb na 26 %, což překonalo naše očekávání. CME zvýšilo vygenerované cash flow o vysokých 33 % meziročně a pokračovalo ve splácení dluhu. Již podle dříve oznámených informací CME snížilo zadlužení o dalších 60 mil. EUR (cca 69 mil. USD), čímž se poměr čistého dluhu vůči OIBDA snížil na 3,0násobek z 3,5x na konci loňského roku. Management zvýšil svůj výhled pro letošní rok bez uvedení podrobnějších údajů. Výsledky za první kvartál patří k nejlepším v celé historii společnosti.

Výsledky potvrzují poslední pozitivní trendy v hospodaření celé firmy. Naplnily naše očekávání. Příznivé zprávy zejména s ohledem na snižující se zadlužení byly již zveřejněny. Ač se tedy jedná o pozitivní údaje, příliš velkou reakci cen akcií neočekáváme.

ČEZ

Dle deníku E15 se prodej bulharských aktiv ČEZ blíží do závěrečného dějství, v rámci něhož se řeší již technické a jiné detaily. Protistranou by měl být tamní holding Eurohold, který má nyní ve vyjednávání exkluzivitu. Bulharští finanční regulátoři nyní firmu prověřují. Na financování chce použít vlastní zdroje i financování od západoevropských bank. Eurohold je největší veřejně obchodovaná holdingová společnost v Bulharsku. Mluvčí ČEZ Alice Horáková uvedla, že v nadcházejících týdnech firma očekává předložení finální struktury financování transakce a případných požadavků financujících bank.            

VIG

Pojišťovny jako celek v prvním letošním čtvrtletí vybraly na pojistném 34,8 mld. CZK, což meziročně znamená nárůst o 3,9 %. Životní pojištění vzrostlo o 3,7 %, neživotní přidalo 4,1 %. Rakouská skupina VIG v České republice vlastní Kooperativu a Českou podnikatelskou pojišťovnu. Jejich podíl na českém trhu je 24,7 %, respektive 7,2 %. Z pohledu vybraného hrubého pojistného je Česká republika pro VIG největším zahraničním trhem. Růst vybraného pojistného považujeme za velmi solidní, což by se mělo projevit pozitivně na hospodářských výsledcích celé skupiny za Q1 19. Ty pojišťovna oznámí 22. května.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688