TNBiz (TN.cz)
Volby  |  30.04.2019 07:28:33

Chcete volit europoslance mimo své bydliště? Návod, jak na to.


Volby do Evropského parlamentu už se kvapem blíží a voliči, kteří budou v době voleb mimo adresu svého trvalého bydliště, si mohou začít vyřizovat své voličské průkazy. Stačí k tomu jedna žádost, netřeba se bát složité byrokracie. Voličský průkaz navíc úřady mohou doručit i poštou. Přinášíme přehled, jak na to!

"Nejsem doma“ - jedna z nejčastějších výmluv lidí, proč nejít k volbám. V České republice je migrace do větších měst za studiem nebo z ekonomických důvodů celkem častým jevem, velká část lidí tak žije mimo adresu svého trvalého bydliště. Kvůli volbám ale nemusí cestovat desítky kilometrů, aby mohli odevzdat svůj hlas.

 

V České republice se dá odvolit i bez toho, aniž by člověk musel být v den voleb přítomen v místě svého trvalého bydliště. K tomu, aby člověk získal svůj voličský průkaz, není potřeba mnoho úsilí, nemusíte se bát ani nekonečného obíhání úřadů. Žádost je jednostránková, vyplníte pouze pár osobních údajů, jako jsou jméno, příjmení, datum narození a trvalý pobyt.

 

K vydání volebního průkazu stačí napsat žádost nebo vytisknout FORMULÁŘ, ten vyplnit a následně podat na obecním úřadě. Pokud chcete podání stihnout osobně, poslední termín je středa 22. května.

 

Pro vystavený voličský průkaz si pak můžete buď zajít osobně, zplnomocnit svého blízkého, například rodiče, u kterých máte své trvalé bydliště nahlášeno, nebo si průkaz nechat zaslat na adresu, na které přechodně žijete. Úřad vám vydá voličský průkaz nejdříve ve čtvrtek 9. května 2019.

 

Vyplněný formulář můžete poslat i poštou. Žádost s úředně ověřeným podpisem však musí na úřad dorazit nejpozději 7 dní před volbami, což odpovídá odeslání zhruba do pátku 10. května, nejzazší termín v případě rychlého doručení pak v pondělí až úterý následující týden. Podpis vám ověří na Czech POINTu. Žádost pak můžete podat i přes datovou schránku, tímto způsobem to musíte stihnout do středy 15. května.

 

 

 

V rámci předvolební kampaně se snaží své voliče nalákat i Piráti. Nabízejí vyřízení žádosti v terénu, lidem tak odpadne povinnost chodit na úřad. "Akce budou probíhat v Praze, v Brně a v Olomouci od poloviny dubna," sdělili Piráti. Žádost vyplníte na místě, na akci bude i přítomný notář, který podpis na žádosti úředně ověří. Konkrétní termíny a místa zveřejňuje strana na svém facebooku nebo oficiálních webových stránkách. Piráti pak odešlou žádost o průkaz na příslušný úřad.

 

Volby do Evropského parlamentu se konají v pátek a v sobotu 24. a 25. května 2019. Voličský průkaz plnoletého voliče opravňuje volit v jakémkoliv volebním okrsku v České republice, nikoliv však v zahraničí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688