Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.04.2019 23:53:08

29. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí mírně posílily, indexy S&P 500 a Nasdaq Composite se díky tomu vyšplhaly na nová rekordní maxima. Náladu na akciovém trhu podpořily mimo jiné příznivé údaje o vývoji spotřebitelských výdajů v USA.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,04 % na 26 554,39 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,11 % na 2 943,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,19 % na 8 161,85 bodu. Index volatility VIX ovšem vzrostl o 2,99 % na 13,11 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,53 %.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že se spotřebitelské výdaje v USA v březnu zvýšily o 0,9 %. To představuje nejprudší tempo jejich růstu za téměř deset let. Investoři nyní čekají na další údaje o vývoji ekonomiky a čtvrtletní výsledky podniků.

ARGUMENTY PROTI BÝČÍMU TRENDU

"Tento týden je z hlediska možných katalyzátorů dalšího vývoje cen akcií opravdu nabitý," poznamenal Art Hogan, hlavní tržní stratég National Securities. Nevýrazné pondělní obchodování do strany proto podle něj bylo poměrně logické. A například zklamání z výsledků společnosti Alphabet (po skončení řádného pondělního obchodování zhruba -7 %) lze v úterý očekávat pokles hlavních indexů.

Zisky firem v USA zatím překonávají opatrné odhady analytiků, což akciovému trhu pomohlo na nové rekordy. "Technicky vzato je trh na maximech, ale je potřeba vnímat, že objemy obchodů byly minulý týden slabé a jen málo velkých firem posouvalo své rekordní úrovně," upozornil Craig Johnson ze společnosti Piper Jaffray.

PROČ SE INVESTOŘI BOJÍ AKCIOVÝCH KOREKCÍ?

Na devizovém trhu americký dolar mírně oslabil poté, co se minulý týden vůči koši předních měn vyšplhal až na nejvyšší úroveň za téměř dva roky. Kolem 22.00 SELČ si euro vůči dolaru připisovalo zhruba 0,3 % na 1,1185 USD. Investoři čekají na nové hospodářské údaje z USA a dalších zemí i na výsledek zasedání americké centrální banky.

"Tento týden přijde řada ekonomických údajů z celého světa," upozornil analytik Chuck Tomes z Manulife Asset Management. V pátek například americké ministerstvo práce zveřejní zprávu o tvorbě pracovních míst a míry nezaměstnanosti ve Spojených státech. V úterý začíná dvoudenní zasedání představitelů Fedu. Analytici podle agentury Reuters nepředpokládají žádné výrazné změny v postoji centrální banky, která minulý měsíc signalizovala, že v letošním roce neplánuje žádné zvyšování svých úrokových sazeb.

NE KAŽDÝ JUNK SE NAKONEC ZATŘPYTÍ

Ceny ropy zahájily týden bez výraznějších změn. V pátek přitom ukončily téměř týdenní růst poklesem o zhruba tři procenta kvůli požadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšila těžbu, a zmírnila tak dopad sankcí USA vůči Íránu.

Trump v pátek řekl novinářům, že vyzval ropný kartel ke snížení cen ropy. Neuvedl však, s kým mluvil, nebo zda mluví o dřívějších jednáních s představiteli OPEC. Analytici jeho komentář bagatelizují, protože nejsou známé další detaily.

Růst cen ropy v tomto měsíci výrazně zrychlil, protože Trump zpřísnil sankce vůči Íránu a ukončil všechny výjimky, které předtím USA udělily velkým kupcům. Náladu na trhu také stále ovlivňují sankce USA vůči Venezuele a dodávky ropy ohrožují i boje v Libyi.

Podle obchodníků se trh nyní zaměří na dobrovolné snížení těžby kartelem OPEC a jeho spojenci, zvláště na Saúdskou Arábii, která je největším vývozcem ropy na světě. Někteří se domnívají, že by Saúdská Arábie mohla zvýšit těžbu již v květnu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688