Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.04.2019 17:57:06

V týdnu se počasí zlepší, na víkend prudké ochlazení

 

Nečeká nás moc vydařené období na počasí. V týdnu se sice po pondělních a případně úterních srážkách počasí zlepší, na víkend ale hrozí vpád studeného proudění přímo od severu. Na změnu je sice ještě čas, modely však na ochlazení trvají už pár dnů. Teploty zůstanou průměrné pro tohle období, což je pro nás stále větší nezvyk. Příroda je ale uvítá, navíc se místy dostaví přeháňky s trochou vody pro krajinu. Pokud někoho rozčiluje vysledovaný trend pokažených víkendů, zřejmě se rozčílí znovu. Pondělní srážky přinesly vláhu do severozápadní poloviny republiky, jihovýchodní na tom byla bohužel hůře. Voda tam bude kriticky chybět nadále.

V úterý bude zpočátku oblačno až zataženo, místy déšť. Postupně polojasno a oblačno a ojediněle přeháňky, častěji na východě. Teploty 13 až 16°C. Ve středu bude oblačno, místy přeháňky. Teploty 14 až 18°C. Ve čtvrtek bude nejčastěji oblačno, znovu místy s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 15 až 19°C. Na víkend hrozí ochlazení na 6 až 11°C. Na hory a přechodně i do středních poloh by se mohly vrátit sněhové srážky. Počkáme na aktualizaci. Rána budou chladná, snad se díky oblačnosti nedostaví výraznější mrazíky.

Začátek května bude tedy spíše teplotně průměrný, nebo dokonce podprůměrný. Srážky trochu zachránily kritickou situaci se suchem v Čechách, moravská část sucha ale bude většinou pokračovat. Pondělní srážky musely přijít čistě od severovýchodu. Dříve tradiční západní proudění nyní nefunguje. A to naznačuje prohlubování problému, protože z kontinentální části Evropy se nelze na srážky spoléhat. Největší nadějí na pořádné příděly vody je potom jižní proudění ze Středomoří se spoustou vlhkosti. No uvidíme, vývoj roku vypadá pesimisticky. Skvělým receptem, jak udržet vegetaci na živu, je zachytávat co nejvíce dešťové vody na svém pozemku a zalévat s ní cíleně.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty