Cssz.cz (ČSSZ)
Podnikání  |  30.04.2019 07:41:16

OSVČ zbystřete. Termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích je ve čtvrtek 2. května


Stejně jako v letech minulých, je i letos začátek měsíce května pro podnikatele (osoby samostatně výdělečně činné - OSVČ) spojen s termínem pro podání přehledu o příjmech a výdajích za uplynulý kalendářní rok příslušné okresní (v Praze Pražské, v Brně Městské) správě sociálního zabezpečení (OSSZ). V jakých termínech je třeba přehled podat?

 

Termíny pro podání přehleduroce 2019

Přehled za rok 2018 je každá OSVČ, která i po část loňského roku vykonávala výdělečnou činnost, povinna podat:

 

Jakými způsoby lze přehled podat

Přehled je možné snadno a rychle podat elektronicky, prostřednictvím interaktivního tiskopisu na ePortálu ČSSZ. Ten funguje i jako kalkulačka a pomůže s výpočtem pojistného a záloh na pojistné (dále jen záloha). Samozřejmě je zachována i možnost podat přehled jako papírový tiskopis – ten lze předat osobně na podatelně příslušné OSSZ nebo poslat poštou (v tomto případě rozhoduje datum poštovního razítka, tj. datum odeslání).

 

Na jaké chyby si dát pozor

OSVČ při vyplnění přehledu mnohdy chybují, např. ve výši úhrnu zaplacených záloh. Přitom dobrým podkladem pro správné vyplnění je tzv. inventura OSVČ, kterou ČSSZ začátkem roku OSVČ odeslala. Právě pečlivé prostudování inventur (obsahujících tabulku se souhrnem předpisů a plateb) pomůže minimalizovat chyby při vyplňování. OSVČ dále velmi často chybují při vyplňování počtu měsíců výkonu činnosti, jestliže ji nevykonávaly po celý rok, a také při rozdělování měsíců na činnost hlavní a vedlejší, kdy za chybu je považován vyšší počet měsíců vedlejší činnosti, než eviduje OSSZ. Třetí častou chybou je nesprávně provedený odečet celých měsíců, po které byly OSVČ pobírány dávkynemocenského pojištění OSVČ. V praxi se také stává, že OSVČ neuvedou správný variabilní symbol, který jim přidělila OSSZ, jenž slouží k jejich správné identifikaci a přiřazení plateb, či si chybně stanoví minimální vyměřovací základ. To se stává zpravidla v situaci, kdy k výpočtům nevyužijí podporu interaktivního tiskopisu ČSSZ. Neobvyklé však nejsou ani případy, kdy OSVČ, která není povinna podávat daňové přiznání, nepodá přehled OSVČ, ačkoliv vůči OSSZ tuto povinnost má.

 

Na co nezapomenout po podání přehledu

Vznikne-li OSVČ na základě podaného přehledu povinnost uhradit doplatek na pojistném, je třeba tak učinit nejpozději do 8 dnů po dni, kdy byl přehled podán. Za den platby pojistného se považuje den jeho připsání na účet příslušné OSSZ nebo den zaplacení v hotovosti na pokladně OSSZ. OSVČ, které platí doplatek bankovním převodem, lze rovněž doporučit, aby si pečlivě zkontrolovaly číslo účtu. Bankovní spojení na jednotlivé OSSZ je k dispozici na webu ČSSZ v sekci Kontakty.

 

Nová výše zálohy

Na základě podaného přehledu se stanoví výše záloh na další kalendářní rok. Od měsíce, který následuje po měsíci podání přehledu, musí OSVČ platit zálohy v nové výši. Pokud je však nová výše zálohy nižší, než byla v předchozím období, platí tento nižší předpis zálohy již pro měsíc, ve kterém byl přehled podán. Za pozdní úhradu nebo za úhradu pojistného v nižší výši se platí penále. Pokud ale OSVČ doplatí dlužnou zálohu do konce měsíce následujícího po měsíci, na který se platí, penále se nepočítá. Při pozdější úhradě, se však již penále počítá, a to ode dne následujícím po dni splatnosti. Penále činí 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém dluh trvá. Připomínáme, že od roku 2019 je záloha splatná od prvního do posledního dne kalendářního měsíce, na který se platí.

 

Opožděné podání či nepodání přehledu se nemusí vyplatit

Pokud není přehled podán v příslušném termínu nebo není podán vůbec, může být OSVČ dle zákona uložena pokuta až do výše 50 000 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688