Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  29.04.2019 15:56:57

Nepovedená sázka na německé bankovní giganty

 

Potvrzená jednání ohledně sloučení dvou velkých německých bank v polovině března vzbudilo vlnu obrovského zájmu na kapitálových trzích. Fúzí Deutsche Bank a Commerzbank by totiž mohl vzniknout třetí největší finanční ústav v Evropě, hned po britské HSBC a francouzské BNP Paribas. Po šesti týdnech je však všechno jinak a obavy o budoucnost banky se opět prohlubují.

Akcie Deutsche Bank po zveřejnění informace o zahájení jednání po měsících dohadů o možné fúzi zamířily vzhůru a během jednoho obchodního dne posílily o 4 procenta. Akce Commerzbank si připsaly dokonce až 6,9 procenta. Jenže po měsíci a půl jednání ztroskotala, co v druhé polovině minulého týdne potvrdily obě zúčastněné strany. Důvodem nezdaru bylo, že by nedokázali vytvořit dostatečné výhody na kompenzaci dodatečných rizik spojených s realizací, nákladů na restrukturalizaci a kapitálových požadavků spojených s rozsáhlou integrací.

Negativní fundament vyvolal okamžitou reakci investorů na kapitálových trzích, která stáhla hodnotu firem dolů. Akcie Deutsche Bank si odepsaly 1,4 procenta a klesly na cenu 8,38 EUR za akcii. u dodatečných rizik spojených s realizací, nákladů na restrukturalizaci a kapitálových požadavků spojených s rozsáhlou integrací.

Negativní fundament vyvolal okamžitou reakci investorů na kapitálových trzích, která stáhla hodnotu firem dolů. Akcie Deutsche Bank si odepsaly 1,4 procenta a klesly na cenu 8,38 EUR za akcii.

 

Akcie Commerzbank oslabily o 3,7 procenta a obchodní den uzavřely na hodnotě 7,59 EUR za akcii.

 

Fakt, že se fúze neuskuteční, znamená pro Deutsche Bank nutnost hledání nového, v pořadí již pátého plánu obratu, aby dokázala zmírnit obavy investorů o oživení růstu a zvýšení výnosů. Výsledky hospodaření za první kvartál 2019 hovoří jasnou řečí. Největší německé bance, která se dostala do potíží po skandálu s hypotečními cennými papíry se nacházela ještě v posledním čtvrtletí 2018 ve ztrátě 409 milionů eur. Za první tři měsíce roku 2019 se sice meziročně podařilo zvýšit zisk po zdanění na 201 milionů EUR, což představuje růst o 67 procent, jenže tržby finanční instituce klesly o 9 procent na 6,4 miliardy eur a podle pátečního vyjádření banka s jejich růstem v roce 2019 již nepočítá.

Zda se Deutsche Bank podaří z problémů vymanit zůstává nejasné. Instituce se ocitla v problémech a značné ztrátě během desetiletého období, ve kterém prakticky všechny ostatní aktiva zpevňovala. Spojení sil s Commerzbank bylo považováno za poslední možnost, jak zažehnat její hrozící krach. Nervozita investorů je o to větší, pokud přihlédneme k tomu, že zánik banky by mohl spustit dominový efekt, jelikož tento finanční kolos tvoří protistranu téměř každé významnější evropské bance, což by mohlo odstartovat lavinu v podobě další ekonomické a finanční krize.

V případě "problémové" Commerzbank už projevily zájem o akvizici věřitelé jako ING Groep NV a UniCredit SpA.


Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688