Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.04.2019 15:10:39

Využít současný propad domácích bank k nákupům? Babiš otočil...

Pražská burza v úvodu týdne zažívá divoký vývoj. Dle indexu PX odpoledne oslabuje již o více než 3 %. Pokud ztráty nezmírní, bude se jednat o její vůbec nejhorší denní ztráty od června 2016. Své sehrávají zejména finanční tituly, když daným firmám po vyjádření premiéra Babiše hrozí v budoucnu zvláštní daň. Stranou by navíc v tomto ohledu nemusely zůstat ani operátoři, potažmo tedy i O2. U akcií banky MONETA se navíc první den obchoduje bez nároku na dividendu, tzn. u nich se navíc přidává i tradiční „technický“ kurzový pokles.

V souvislosti s propadem je jistě zajímavé podívat se v rychlosti na dva domácí bankovní tituly z hlediska technické analýzy.

Komerční banka

Při pohledu na graf akcií KB lze spatřit v posledních necelých 2 letech vytvořený klesající kanál. Titul se dnes prakticky dostává na jeho spodní okraj, resp. na hranici 850 . Jak zobrazuje i tenčí červená linie právě u této úrovně lze navíc v minulosti shledat také hranice, kdy došlo k nalezení minim. Stalo se tak naposledy také ke konci roku 2018. Jeden den nicméně krátce titul za výrazného objemu krátce propadl až na 812,50 . Tehdy se však hovořilo, že se mohlo jednat o chybu obchodníka při zadání pokynu. Ten den akcie KB nakonec zakončily na 850 .

V posledních 5 letech šlo akcie KB nejlevněji koupit v srpnu 2016 za 808,60 . Titul tehdy začal nacházet podporu zejména na cenách okolo 822 . Prostor k těmto minimům, resp. tedy další výrazné technické hranici je od současných cen již sotva 5 %.

Případný hodně negativní scénář, resp. proražení i zmiňovaných úrovní by otevřelo technicky cestu směrem k cca 775 , kde lze hledat další rezistence. Jedná se však již o ceny z léta 2013!

MONETA MONEY BANK

Dvouciferné denní ztráty naposledy akcie MONETA zaznamenaly před dvěma lety v dubnu 2017. Tehdy právě rovněž po rozhodném dnu na nárok na dividendu, která nicméně tehdy byla výraznějších 9,80 . Loni pak po dividendě 8 oslabily o 8,6 %. Titul dnes nicméně prorazil letošní lednová minima a obchoduje se tak vůbec nejníže od konce června 2016. Tedy kurzově se již vrací do dob, kdy byly po primární emisi jen pár týdnů na akciovém trhu.


Jak plyne z grafu, ke spodní straně klesajícího kanálu a zároveň vlastně k úplným minimům titulu příliš nechybí. Technicky tak rovněž vybízí k nákupům, když prostor pro další pokles se zdá být v tomto ohledu limitován.  

Tituly ztráty mírní, Babiš otočil

Závěrem totiž doplnit aktuální zprávu, která by měla negativní reakci na finanční tituly u investorů výrazně omezit. Premiér Babiš se pro „domácí" Lidovky.cz vyjádřil, že jeho slova o sektorové dani byla překroucená. „Nemluvím česky ideálně, ale tolik rozumím, abych věděl, že jsem neřekl, že jsem otočil. Řekl jsem, že na bankovní daň mám stále stejný názor, že to banky přenesou na občany, firmy, ohrozí to likviditu, cenu hypoték – zkrátka že my sektorové daně nechceme,“ sdělil premiér na dotaz LN. Dodal, že jen zopakoval, aby sociální demokraté o svých daňových návrzích, ať už jakýchkoli, jednali nikoli s ním, ale s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), protože ta připravuje státní rozpočet na příští rok.

Každý investor si po těchto zprávách nyní může jen ukroutit hlavu, když daná vyjádření výrazně ovlivňují vývoj na akciovém trhu. A některým prodávajícím investorům mohou díky tomu zbýt jen oči pro pláč. Vyvstává otázka, jestlipak by vlastně regulatorní pravidla pro omezená vyjádření/zprávy managementu firem, nemělo být regulováno i pro politiky. Či za ně nést odpovědnost. Pravda, politickou odpovědnost nesou…






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688