Okénko investora  |  29.04.2019 14:06:38

15 let v Evropské unii

Česká republika prožila 11 let a 4 měsíce bez členství v Evropské unii a 15 let jako unijní člen. Podstatná část naší novodobé historie je tedy neoddiskutovatelně spojená s Evropskou unií. Na našem členství v Unii vidíme celou řadu chyb, fakticky si však již nedovedeme představit, jak by se nám žilo bez Evropské unie.
 
Kolem našeho členství v EU se šíří řada polopravd. Mezi ekonomy není neobvyklý názor, že se kvůli unijním regulacím snižuje výkon našeho hospodářství. Ve skutečnosti však průměrný hospodářský růst České republiky po vstupu do Evropské unie vzrostl. Standardní ekonomické modely přitom předpokládají, že by se naše ekonomika měla přibližovat k průměru Evropské unie a postupně ztrácet své tempo růstu. Ve skutečnosti se však naše hospodářství vyvíjí odlišně a ekonomický růst za posledních pět let výrazně převýšil dlouhodobý průměr.
 
Díky vstupu do Evropské unie máme přístup na společný trh. To je pro naši ekonomiku, která patří mezi nejotevřenější na světě, zcela klíčová výhoda. Díky exportu Česká republika zbohatla, přičemž více než 80 procent exportu směřuje do zemí Evropské unie. Jako členské zemi Unie nám jiné státy EU nesmí vytvářet překážky volného obchodu. Toho jsme dokázali využít a etablovali jsme se na trzích prakticky ve všech zemích Evropské unie, kde vytváříme obchodní přebytky. Naopak v zemích mimo Unii narážíme na četné bariéry a naše obchodní bilance je ve schodku.
 
Na rozdíl od členství v jiných klubech, kde máme například závazek vydávat 2 procenta hrubého domácího produktu na obranu, je členství v EU výhodné z čistě účetního pohledu. Česká republika za 15 let získala z Evropské unie přes 1 300 miliard korun. Opačným směrem jsme poslali necelých 600 miliard korun. Jsme tedy čistými příjemci finančních prostředků. Kritici někdy zmiňují, že za evropské peníze jsou realizovány pochybné projekty, které doprovází složitá administrativa. S tím lze souhlasit, je však třeba dodat, že operační programy si nastavovala Česká republika, která nedokázala potenciálu evropských dotací využít naplno. Vytýkat tento problém Evropské unii je podobné jako plakat na špatném hrobě.
 
Po vstupu do Evropské unie se zrychlil náš hospodářský růst, zbořily se překážky volného obchodu a obdrželi jsme stovky miliard korun na dotacích. Uplynulých 15 let v Evropské unii lze tedy hodnotit jako úspěšné období, kdy Česká republika dotahovala hospodářsky nejvyspělejší země světa

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688