Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.04.2019 14:18:54

EK přijala ústupky společností Visa a Mastercard


Evropská komise (EK) přijala návrh vydavatelů platebních karet Visa a Mastercard, že podstatně sníží poplatky, které vybírají od maloobchodníků za platby kartami vydanými spotřebitelům mimo Evropskou unii. Snížení se má v průměru pohybovat kolem 40 procent. Uvádí se to v dnešním sdělení komise.

"Tím se obchodníkům sníží náklady za přijetí plateb uskutečněných kartami, které byly vydány za hranicemi Evropského hospodářského prostoru (EHP). To spolu s naším lednovým rozhodnutím o přeshraničních platbách kartami Mastercard povede ku prospěchu všech spotřebitelů," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Obě společnosti se snažily urovnat letité vyšetřování pro podezření z porušování hospodářské soutěže a vyhnout se případným vysokým pokutám. Evropská komise bojuje za snížení těchto nákladů a současně za podporu přeshraničního obchodu už přes deset let. Situace se nelíbí regulačním úřadům na obou stranách Atlantiku.

Částky, které platí obchodníci z transakcí prostřednictvím karet, jsou pro finanční ústavy lukrativním zdrojem příjmů. Podle obchodníků ale představují skryté náklady.

EK rovněž poukazuje na to, že poplatky účtované maloobchodníkům za karty vydané za hranicemi unie mohou zvyšovat ceny za zboží a služby, které platí spotřebitelé.

Visa a Mastercard musely v minulých letech na základě vyšetřování ze strany EK snížit poplatky za přeshraniční transakce uskutečněné v Evropě.

Evropská komise letos v lednu vyměřila společnosti Mastercard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy ) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. Mastercard uvedl, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688