Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.04.2019 12:44:04

Akcie O2 trh nezachránily, pražská burza klesla druhý týden v řadě

Pomineme-li akcie slovenské TMR, které nejsou součástí indexu PX, tak v uplynulém týdnu si dokázaly polepšit na pražské burze jen dvě emise. Díky tomu index PX oslabil o 0,93 % na 1 091,5 bodu. Předvedl tak vlastně letos dosud nejpesimističtější vývoj. Pokles dva týdny v řadě totiž v tomto roce zatím nezaznamenal.

Vítězem týdne se staly akcie O2, které v pátek poskočily a svým závěrem vlastně vyrovnaly svá letošní maxima. Vedení telekomunikační firmy konečně oznámilo návrh letošní dividendy a výplata opět celkem 21 /akcii zřejmě konečně přináší mezi investory uklidnění. Pokud dojde k proražení současných rezistencí, titul by si měl do červnového rozhodného data na dividendu technicky otevřít cestu zpět k hladině 260 .

Po dvou týdnech se uskutečnil obchodakciemi slovenské TMR, když majitele vyměnilo celých 5 akcií. Za nesrovnatelně vyšší likvidity si v týdnu nakonec obdobné zisky připsaly akcie likérky STOCK.


Akcie Avast, u kterých zbývá necelý měsíc obchodování s nárokem na vůbec první dividendu, po pokusu o růst nad hranici 90 nakonec stagnovaly. Ostatní emise již utrpěly ztráty.

Zatímco v předchozích týdnech byly hlavním pozitivním faktorem oba rakouské tituly, tentokrát působily obráceně. Akcie VIG se poměrně logicky nedokázaly na poprvé přehoupnout přes výraznou technickou hranici u 650 , resp. primárně ve Vídni u 25,40 EUR. Titul se tak navrátil k předchozí rezistenci u 23,70 EUR. Akcionáři nyní musí doufat, že zapůsobí jako nová opora a titul se tak po oddychu vydá zpět výše. Akcie ERSTE jakoby již ve Vídni po oddychu obdobné odražení od rezistenčních cca 35,50 EUR předvedly, když v pátek již zakončily na 36,27 EUR.

O zafungování techniky by šlo hovořit i u akcií KB, které v minulosti opakovaně podržela hranice 880 . Tentokrát ji však titul ve čtvrtek ani přímo nezasáhl, když se nejníže obchodoval za 883 .

Zmínit lze také poslední finanční titul MONETA, kde stejně jako u KB došlo v týdnu ze strany akcionářů na valné hromadě ke schválení navrhované dividendy. U akcií MONETA se nicméně ještě obchodovalo s nárokem, přesto zamířily na jih na měsíční minima. V pondělí lze navíc, vzhledem již k ex-date, čekat kurzový technický pokles o dividendu, resp. titul dle všeho uvidíme po čase zpět u hladiny 74 . Akcie MONETA svou aktuální téměř 10 % vahou tak budou v týdnu negativně tlačit na index PX.

Rekordní dividendu 1 600 právně schválili v týdnu na valné hromadě také akcionáři PHILIP MORRIS. Titul přitom vyrovnával svá téměř 2 letá minima. Téměř na 3 letých minimech se obchodovaly akcie PFNONWOVENS. Tedy za ceny z doby, než došlo k ovládnutí výrobce netkaných textilií ze strany skupiny R2G Rohan. Titul se tak letos nadále nejvýrazněji vydává proti trhu.

Druhý týden v řadě oddychovaly akcie CETV, kde nicméně pokračuje uzavírání short pozic (více zde).

Hlavní titul domácího trhu ČEZ v týdnu předváděl již boj v blízkosti v minulém reportu zmiňované výrazné technické hranice u 530 . Až v pátek si poprvé po pěti seancích dokázal polepšit. Ceny elektřiny akciím ČEZ nyní nijak nepomáhají, když šlo v týdnu hovořit spíše o poklesu. Z dlouhodobých maxim začaly totiž oddychovat i ceny emisních povolenek. Pomineme-li E4U je společnost ČEZ již poslední, od které se investoři dosud nedozvěděli o výši letošní dividendy.

Před zahájením nové výsledkové sezóny letošní ziskovost pražské burzy aktuálně dosahuje 10,63 %, resp. po zahrnutí dividend, a tedy měřeno indexem PX-TR, celkově 12,18 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688