TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.04.2019 06:15:24

Na české lesy se řítí kůrovec. Odborníci se obávají obřího rojení

Lesy v Česku může čekat největší kůrovcová kalamita v historii. Kvůli suchému a teplému počasí se už teď, dřív než jindy, rojí první letošní generace kůrovce a odborníci předpokládají, že vyletí dokonce ve čtyřech cyklech, místo běžných dvou. Lesy by prý mohl zachránit jen dlouhodobý déšť.

Letošní první generace kůrovce vylétá. Nikdy se kůrovec nerojil tak brzy. Je to zhruba o dva týdny dřív než loni a jestli bude stále sucho a teplo, čeká lesy největší kůrovcový nálet v historii.

“Skutečně se můžeme dočkat rojení i čtvrté generace kůrovce v průběhu září, obvykle jsme mívali dvě generace kůrovce,“ sdělil ředitel Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Vít Šrámek.

“Bude mít velký prostor pro to, aby vyvedl první generaci, která bude poměrně silná. Od toho se pak odvíjí celý ten letní boj s kůrovcem,“ řekl ředitel Správy městských lesů Jihlava Václav Kodet.

Už teď jsou lesy decimované kůrovcovou apokalypsou. Lesy, které už kůrovec napadl, jsou naprosto zplundrované. Kromě Vysočiny je kritická situace v dalších šesti krajích.

Úpí celá Morava, východní a jižní Čechy. V lesích se těží prakticky jen kůrovcové dřevo. Tak aby se škody, které jdou do stovek miliónů korun, alespoň snížily a postup kůrovce zpomalil.

“V loňském roce Lesy ČR vytěžily v lesích, které spravují přes šest miliónů metrů krychlových kůrovcového dřeva, což je nejvíc historii podniku,“ přednesla mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová

Kůrovec rozhodně neřekl poslední slovo a jsem přesvědčený, že ho bude víc než loni,“ odhadl Kodet.
Pomohl by dlouhodobý déšť. Stromy by se díky vláze kůrovci lépe bránily. Podle předpovědí by vydatnější deště mohly přijít v první polovině května.

Kůrovec devastuje i Beskydy

Zdroj: Události Ostrava

Ačkoli kůrovcová kalamita devastuje ve velkém hlavně lesy v Jeseníkách, ušetřeny nezůstaly ani Beskydy. I tam roste počet lokalit napadených tímto škůdcem. Pomocí dronu jsme natočili lesy pod Javorovým vrchem poblíž Oldřichovic na Třinecku.

V Česku od dnešního dne vznikly kvůli boji s kůrovcem dvě zóny s různými stupni opatření. Veškeré síly se zaměří na vyhledávání a likvidaci aktivního kůrovce. V úterý to na tiskové konferenci oznámili ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a náměstek ministra pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář.

Na celém území státu bude nově platit možnost odložit těžbu souší, tedy stromů, ze kterých už kůrovec vylétl, do konce roku 2022. Na nejhůře postiženém území, které zasahuje šest krajů od středu ČR dále na východ, budou mít nově vlastníci možnost zcela ustoupit od používání obranných opatření typu lapačů a lapáků. Zůstává ale zachována povinnost vlastníka lesa aktivně vyhledávat kůrovcové stromy, těžit je a asanovat.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Na zásahy v lesích poškozených kůrovcem a jejich obnovu letos půjde 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku. Ministerstvo zemědělství by také chtělo nahradit vlastníkům lesů ztráty na tržbách kvůli nízké ceně dříví na přesyceném trhu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688