Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  27.04.2019 19:12:44

Co je diverzifikace investic a proč ji využít?

Diverzifikace portfolia je způsob, jak snížit riziko poklesu hodnoty investic. Diverzifikaci běžně provádí i zkušení individuální investoři, manažeři podílových fondů apod. Laicky řečeno, pod diverzifikací si lze představit koupi více druhů cenných papírů, jejichž cena reaguje různě např. na aktuální fázi ekonomického cyklu, zvyšující se politická či měnová rizika v určitém koutu světa, rostoucí či klesající ceny komodit apod.

Diverzifikované portfolio lze, s trochou nadsázky, přirovnat k prodejně smíšeného zboží, ve které najdete od každého něco, tj. majitel není silně závislý na aktuálním počasí, měsíci v roce či kupní síle obyvatel tak, jako např.

- prodejci slunečních brýlí,

- prodejci luxusní kosmetiky v podobě drahých krémů na pleť,

- prodejci rychlého občerstvení v kempu u rybníka.

Diverzifikace jako efektivní využívání výhod jednotlivých produktů

Diverzifikace Vám zároveň pomůže dosáhnout maximálního potenciálu daného produktu. Například, správnou diverzifikací (rozdělením) volných prostředků mezi stavební spoření a důchodové spoření dosáhnete měsíčně příspěvků od státu 2760 (důchodové spoření) + 2 000 (stavební spoření). Pokud byste peníze vkládali pouze na stavební spoření, nezískáte od státu více než 2 000 .

Diverzifikace může mít spoustu podob, jež se odvíjí od Vaší investiční strategie, respektive averzi k riziku. Základní diverzifikací je rozdělení Vašich úspor mezi více druhů cenných papírů, typicky:

- cenné papíry s potenciálem vysokých výnosů, ale také vyšším rizikem poklesu cen: akcie, akciové podílové fondy, indexové investiční certifikáty

- cenné papíry s potenciálem nižších výnosů, ale také nižším rizikem poklesu cen: státní dluhopisy vyspělých zemí, firemní dluhopisy velkých firem s kvalitní finanční kondicí.

- cenné papíry s potenciálem nízkých výnosů, ale také velmi malým či „nulovým“ rizikem poklesu cen: pokladniční poukázky, termínované vklady apod.

Záleží pak na Vaší averzi k riziku, jakou část Vašich úspor uložíte do jednotlivých skupin cenných papírů. Velmi „agresivní“ investoři investují do rizikových cenných papírů i více než 80 % svých prostředků, konzervativní investoři pak mají většinu prostředků uloženou v posledních dvou skupinách (tj. např. dluhopisy, pokladniční poukázky, termínované vklady apod.).

Začínající investoři mohou využít pomocnou ruku portfolio manažerů

Coby začínající investor můžete využít smíšených podílových fondů, jejichž portfolio manažer provádí diverzifikaci za Vás. I v rámci smíšených podílových fondů pak máte na výběr, jaké riziko a potenciál výnosů jsou pro Vás zajímavé.

Struktura portfolia vybraných smíšených podílových fondů (data k 27.4.2019)

Fond

Akcie

Dluhopisy

Ostatní

ČSOB Dynamický

76,45%

12,91%

10,64%

ČSOB Vyvážený

31,76%

41,91%

26,33%

ČSOB Konzervativní

10,81%

55,13%

34,06%

Diverzifikace regionální a oborová

Struktura portfolia smíšených podílových fondů se může v čase lišit, celkově je vázána Prospektem fondu, ve kterém je stanoveno maximální zastoupení jednotlivých skupin cenných papírů.

V případě, že zvolíte smíšený podílový fond, který peníze investuje bez regionálního omezení (tj. neinvestuje pouze na rozvíjejících se trzích Evropy), portfolio manažer za Vás provádí i geografickou diverzifikaci (investuje do regionů s vysokým potenciálem zhodnocení) a oborovou diverzifikaci (investuje do těch odvětví, která nabízí vysoký potenciál růstu).

Pokud však uložíte své peníze do smíšeného podílového fondu investujícího např. v konkrétním regionu či do konkrétního odvětví, je vhodné zabývat se otázkou, jestli peníze nevložit do více smíšených podílových fondů s různými investičními strategiemi tak, abyste své investice diverzifikovali regionálně i oborově.

31.05. 21:26  akciový mix (Vlasta)
16.01. 22:34  Akciový mix (Vlasta)
27.04. 20:06  Diverzifikace je past (Bohatý táta)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688