Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.04.2019 15:33:47

Analytici: Volno na oslavu nového císaře pomůže japonské ekonomice

Desetidenní volno při příležitosti nástupu nového japonského císaře na trůn by podle analytiků mělo přinejmenším z krátkodobého hlediska podpořit japonskou ekonomiku. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Z volna, které bude trvat od 27. dubna do 6. května, by podle Reuters měli těžit pivovary, hotely, maloobchodníci či železniční dopravci. Podle cestovní kanceláře JTB se předpokládá, že dlouhého volna využije k cestování rekordních 24,7 milionu lidí, tedy zhruba pětina japonské populace. Během vyhlášeného volna budou uzavřeny banky, školy, vládní úřady a mnohé podniky.

"Japonci jsou v souvislosti se začátkem nové císařské éry a desetidenním volnem v povznesené náladě. Očekáváme, že toto volno podpoří spotřebitelské výdaje," uvedl mluvčí pivovaru Asahi, který před začátkem volna zvyšuje produkci některých svých značek o pět až deset procent.

Císař Akihito na konci dubna po 31 letech opustí trůn, nahradí ho korunní princ Naruhito. Bude to první odstoupení japonského monarchy po téměř 200 letech. Japonské právo s abdikací nepočítalo, a tak musel být vypracován zákon, který to umožní. Protože je změna na trůnu důsledkem abdikace, a nikoli úmrtí císaře, budou se moci Japonci během volna věnovat zábavě, aniž by je omezoval pocit, že by měli truchlit.

Ekonom Hideo Kumano ze společnosti Dai-ichi Life Research Institute předpokládá, že desetidenní volno podpoří hrubý domácí produkt (HDP) Japonska ve druhém čtvrtletí a zajistí vládě další argument k plánovanému zvýšení daně z obratu v říjnu letošního roku. Analytik Koja Mijamae z makléřské firmy SMBC Nikko Securities odhadl, že silné spotřebitelské výdaje během desetidenního volna zvýší HDP o čtvrt procentního bodu.

Jiní analytici nicméně varují, že po nárůstu spotřebitelských výdajů nastane jejich pokles, takže dlouhodobý ekonomický přínos volna by mohl být zanedbatelný. "Nárůst výdajů, pokud vůbec nastane, bude mít pouze krátký život," uvedl ekonom Masaki Kuwahara ze společnosti SMBC Nikko Securities.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688