TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.04.2019 15:54:33

Čarodějnice budou. Výstraha před požáry platí už jen v části země

Pokud jste se obávali, že se příští týden nebudou pálit čarodějnice kvůli nebezpečí požárů, můžete se radovat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž v sobotu vydal výstrahu, která se sice týká možnosti vzniku požárů, ale platnost je omezena jen na víkend. V pondělí se do Česka přižene opět déšť, který by měl nebezpečí snížit.

"Výstraha rozšiřuje územní platnost nebezpečí požárů o severovýchod Čech a přidává informaci o očekávaném částečném zlepšení v pondělí 29. 4. Ochlazení a zeslabení větru sice částečně snížilo nebezpečí vzniku a šíření požárů, ale sucho stále přetrvává," uvedl ČHMÚ na svém webu.

 

I když včera v Česku pršelo, nebylo to dostatečné. "Vzhledem k pátečním (26. 4.) zanedbatelným srážkám ve východních Čechách rozšiřujeme území nebezpečí požárů i o Královéhradecký a Pardubický kraj," doplnil ČHMÚ.

 

Lidé by neměli rozdělávat oheň v lesích, odhazovat cigaretové nedopalky, vypalovat trávu nebo používat přenosné vařiče. "Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou," doporučil ČHMÚ. Výstraha platí od soboty od půl dvanácté dopoledne do odvolání.

 

 

 

V pondělí však meteorologové očekávají na většině území déšť, který by mohl být především na severu a severovýchodě četnější a trvalejší. Proto by se mohlo snížit riziko nebezpečí požárů, přetrvávat by mělo jen na jižní Moravě.

 

Jelikož ČHMÚ ukončil výstrahu pro Prahu, bylo také zrušeno nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohně na rizikových místech, které vydalo hlavní město, informovali hasiči na svém twitteru. Město také zároveň přijalo nová opatření, která se budou týkat organizovaného pálení čarodějnic.

 

Původní nařízení neumožňovalo například v době vyhlášeného nebezpečí požáru pořádat akce s otevřeným ohněm, i když byl na místě požární dohled. Nově tak bude podle paragrafu možné pálení čarodějnic uskutečnit. Dodržet však musí provozovatelé několik pravidel.

 

Například musí předem vyhodnotit podmínky pro uskutečnění akce a nastavit opatření, aby nedošlo k požáru. Poté na krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru musí oznámit, že chce akci uskutečnit.

 

Dále je potřeba také zajistit před zahájením akce požární ochranu. Stále však platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, mezi ně patří například lesní porost, seno, park nebo zahrada. Všechny informace mohou lidé najít na webu Hlavního města Praha.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688