Špatné umístění či nevhodná dlažba: vyhněte se chybám při výstavbě terasy

Jaro už je v plném proudu, teploty stoupají a sluneční paprsky nás lákají, abychom trávili co nejvíce času venku. Pokud se ovšem chcete slunit na dokonalé terase, je potřeba připomenout si pár bodů, na které je třeba myslet, než se do její výstavby pustíte. Následující řádky zodpoví, jakou zvolit dlažbu, kam umístit pergolu nebo jak terasu designově vyšperkovat, abyste udávali trendy a sousedi k vám závistivě nakukovali přes plot.

Správně položená dlažba je základem terasy

Způsob pokládky jde ruku v ruce s tloušťkou dlažby

Správně položená keramická dlažba je základem terasy. V minulosti se používala dlažba betonová, která je však tlustší, těžší, náročnější na údržbu a designově méně pestrá. Pokud výběr dlažby podceníte, nikdy nedocílíte perfektního vzhledu. Ještě před samotnou pokládkou je potřeba zamyslet se nad tím, jestli dlažbu lepit, nebo pokládat takzvaně suchou metodou. Podle toho se následně volí její tloušťka. „V prvním případě obvykle volíme variantu v centimetrové tloušťce. Má však určité nevýhody. Pokud nebude precizně dodržen celý technologický postup, po jedné nebo dvou zimách dojde k jejímu nenávratnému poškození. U suché metody se využívá dvoucentimetrová dlažba pokládaná na terče, do trávy nebo do štěrku. Pokládka je v tomto případě rychlejší, snadnější a nehrozí znehodnocení dlažby, což ušetří peníze do budoucna,“ popisuje jednatel firmy M.B.KERAMIKA Martin Bezděk. Dlažba o tloušťce 2 cm je nejvhodnější i na terasách v patře a na balkónech. Navíc ji můžete kdykoliv rozdělat a znovu složit, což oceníte třeba v případě, kdy máte pod dlažbou kabely k zahradnímu osvětlení.

Na slunce, nebo do stínu?

Chcete se slunit dopoledne, nebo odpoledne? Rádi byste se vyhnuli těm nejostřejším paprskům? Pak byste rozhodně neměli podcenit orientaci vaší terasy. Pokud si chcete u snídaně vychutnat čerstvé ranní slunce, pak by měla být terasa orientována na východ. Výhodou této možnosti je fakt, že i odpoledne bude v těch největších vedrech na terase snesitelně. Pokud vám nevadí ostré paprsky, pak se můžete přiklonit k jižnější variantě. V opačném případě volte orientaci severní či severozápadní, sluníčka si ale v tomto případě moc neužijete.

Pergola jako dominanta zahrady

Jestli rádi trávíte čas na zahradě, pravděpodobně přemýšlíte nad pořízením pergoly. Předtím, než se pro ni rozhodnete, zvažte její rozměry. Pokud by pergola přesahovala plochu 25 m² a výšku 5 m, je potřeba zažádat si o stavební povolení. V opačném případě se můžete pustit rovnou do instalace. Při volbě tvaru a velikosti berte v potaz i její umístění. Zvolte takovou polohu, která vám poskytne pěkný rozhled do zahrady či zbytku terasy. Nikdo se u grilování nechce koukat do plotu nebo na skládku. Dominantou zahrady bude především pravoúhlá pergola. Lomené a prohnuté tvary volte v případě, že chcete, aby splývala se zelení. Při rozhodování o vzhledu berte v potaz i to, jak vypadá dům, ke kterému pergola patří. Příliš odlišný design by totiž mohl zbytečně kazit celkový dojem.

Na terase v dešti i ve sněhu

Terasa nemusí být místem, kde trávíte čas jen během teplých dnů. Pokud milujete pozorování deště nebo sněhové chumelenice z pohodlí domova, pak pro vás může být ideálním řešením prosklená terasa. Na rozdíl od pergoly ji můžete využívat za každého počasí. Prosklená terasa u domu navíc perfektně prosvítí obytné prostory. Doplnit ji můžete o příslušenství, jako je osvětlení, topení, síťka proti hmyzu či výsuvné markýzy. Díky těmto doplňkům se z prosklené terasy stane místo, kde budete rádi trávit čas během každého ročního období.

Moderní design, který se neokouká

Už víte, jak dlažbu položit, jak postavit posezení, jak nainstalovat pergolu i jak zasklít terasu? Pak už zbývá jen zvolit správné designové provedení, což však často bývá tím nejtěžším rozhodnutím. „Jednou z možností, které jsou aktuálně v kurzu, je dlažba v designu dřeva. Věrně imituje originální materiál, včetně tvaru prken a reliéfního povrchu pravého dřeva. Nevykazuje však neduhy, se kterými se dřevo potýká. Díky tomu se dlažba snadno udržuje,“ dodává jednatel firmy M.B.KERAMIKA Martin Bezděk. Oproti dřevu dlažba neplesniví, nesesychá ani nenasává vodu a drží si svůj tvar i barvu. Pokud si myslíte, že imitace dřeva není pro vás, můžete sáhnout po designu betonu či kamene. I ty svým provedením předčí ostatní venkovní podlahové krytiny.

•••

M.B.KERAMIKA je ryze česká rodinná firma s 25letou tradicí. Patří mezi přední společnosti v oboru a zákazníkům přináší jednu z nejširších nabídek obkladů a dlažeb na našem trhu.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada