Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.04.2019 12:39:33

Sázky na pokles akcií CETV dále klesají, stejně jako na celé Wall Street


Ve čtvrtek po ukončení obchodování na Wall Street americké burzy zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Údaje vlastně ukázaly, že investoři v první polovině dubna predikovali pokračování optimismu na akciovém trhu, když zavírání short pozic bylo vůbec nejprudší v tomto roce.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Na Nasdaq se oproti stavu na konci března celkový objem short pozic snížil o téměř 1,5 % na 8,594 mld. akcií, tedy přiblížil se v daném objemu letošním minimům z konce ledna. Na NYSE se objem sázek na pokles snížil dokonce o 2,5 % na 15,273 mld. akcií. Tak prudké zavírání short pozic tato burza evidovala naposledy v druhé polovině prosince 2017, resp. současný objem short pozic je zde zároveň nejnižší také právě od konce roku 2017.

Připomenout lze v té souvislosti situaci z přelomu roku 2017/18. Trhy tehdy zažívaly euforii, která právě po výrazném uzavírání short pozic vy eskalovala ke konci ledna 2018. Následně došlo k prudké korekci, kdy hlavní americké indexy během 2 týdnů propadly zhruba o desetinu. Pokud by se situace měla opakovat, čekají nás možná další 2 až 3 optimistické týdny, následně by přišly výprodeje. V té souvislosti možno i připomenout pranostiku/strategii „Sell in May and go away“ (volně přeloženo „v květnu prodej a běž z trhu pryč“). Letošek by tak nemusel být výjimkou.

Shorty na akciích CETV klesly potřetí v řadě

K výše zmiňovaným celkovým statistikám dopomohly i akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV). Kromě všeobecného optimismu však titulu z hlediska uzavírání krátkých pozic jistě přispívá oznámení firmy z 25. března ohledně přezkoumání její budoucnosti, resp. i možného prodeje. Zatímco v druhé polovině března se objem short pozic snížil o téměř 196 tisíc akcií CETV, první polovina dubna přinesla uzavření sázek na pokles v objemu „jen“ zhruba 70 tisíc. Investoři tak k polovině dubna měli ještě otevřeny short pozice v objemu 2,246 mil. akcií CETV. Jedná se o nejnižší objem od poloviny února.

Vývoj short pozic na akciích CETV


Připomenou lze, že společnost CETV zveřejní své hospodářské výsledky za úvodní část rokuúterý ráno 30. dubna. Ohledně rozhodnutí o budoucnosti firmy se zřejmě ale nic nového nedozvíme. CETV totiž avizovala, že dokud v této záležitosti nebudou stanoveny závěry, komentářů se nedočkáme.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688